Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Textilverkstaden på Steneby

För de flesta av våra verkstäder behöver du ha genomgått en introduktionskurs. Dessa kurser ligger alla under första året på Textil – Kropp – Rum.
Anni Foglert är ansvarig tekniker i textilverkstaden.

Ateljé, sömnad och plissering

I Ateljén som ligger i anslutning till årskurs ett och tvås skissplatser har vi flera höj- och sänkbara tillskärningsbord, där finns även en mängd provdockor att tillgå.

Maskinpark

Intill Ateljén finns en stor maskinpark som är utrustad med ett stort pressbord, 11 industrimaskiner, 2 ateljésymaskiner, 1 industrioverlock, 2 hushållsoverlock, 1 nålfiltsmaskin, 1 fållmaskin och 1 industriflatlock samt en datoriserad broderimaskin som är bokningsbar.

Plisseringsugn

På avdelningen finns en plisseringsugn där du kan plissera med tillhörande formar eller egenhändigt gjorda.

Tyglager

Till avdelningen hör ett tyglager som alla har möjlighet att köpa från till sina kurser och på skolan. Allt material skrivs upp och betalas av studenten.


Textiltryck

Textiltryckets lokaler är helt nyrenoverade och uppdaterade.

Tygtryckverkstan

I Tryckverkstan finns det tre stycken bord som är 6 meter långa och två bord som är 3 meter, sammanlagt drygt 30 meter tryckbordsyta. Intill borden finns det en helt ny rostfri avspolningsho med bakgrundsbelysning, för att kunna rengöra ramen från tryckfärgen.

Belysning – framkallning – avspolning – torkning

I belysningsrummet står ett nytt, stort vakuumbord och en ny 3000 W lampa för att belysa ramar.
För avspolning finns en rostfri avspolningsho med bakgrundsbelysning, samt högtryckstvätt.

Fixeringsrummet

För cellulosafibrer har vi en ny värmefixeringsugn. Där är det möjligt att fixera metervara. De animaliska fibrerna fixeras i en ånglåda.

Mangelrummet

Här finns en stor helt ny värmefixeringsmangel.

Våtverkstan

Intill textiltrycket ligger våtverkstan, för till exempel patinering, tovning och tygmanipulation. Ytterligare fyra stycken flyttbara tryckbord finns för experiment och bearbetning av olika textila material.


Färgning och tvätt

Intill Textiltrycket finns ett färgeri med möjligheter för maskinfärgning eller handfärgning av tyger och garner. Färgeriet har färgpigment och tillhörande hjälpkemikalier.
Intill Färgeriet finns det ett rum för tvättning av tyger och garner, samt möjlighet till torkning.

Växthus

Den som är intresserad av växtfärgningens möjligheter kan utnyttja skolans växthus för odling.


Fiberverkstäder

I ”Villan” vid skolan ligger fiberverkstäderna med stickning, vävning, spinning och materialbearbetning som huvudområde, också i helt nyrenoverade lokaler.

Stickverkstan

Stickverkstan är utrustad med vevbord för en bra ergonomisk arbetsställning.

Det finns 1 mellanstickmaskin, 16 standardmaskiner, 4 grovstickmaskiner och 4 datastickmaskiner med tillhörande utrustning. Här står även en industrisymaskin och en overlock.

Vävverkstan

Vävverkstan är utrustad med 4 datastyrda skaftvävstolar, alla med 16 skaft och dubbla varpbommar. Det finns även möjlighet att sätta upp andra vävstolar vid behov. Vi kommer även inom kort att utrusta lokalen med professionella spinnrockar.
En industrisymaskin finns i lokalen. Här är det också möjligt att bearbeta det du har stickat eller vävt i husets tvättstuga.

Projektrum

Vid vävverkstan finns även två projektrum som är bokningsbara för eget arbete.

Garnlager

I ”Villan” finns två garnlager som alla har möjlighet att köpa från till sina kurser och projekt inom skolan. Allt material skrivs upp och betalas av studenten.

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2019-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?