Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Metallverkstaden på Steneby

Verkstaden för Metallgestaltning hittar du i huset kallat ”Svartbygget”. Ansvarig för verkstaden är Oskar Pettersson


I verkstaden på 1200 kvadratmeter finns maskiner och utrustning för att du ska kunna arbeta med olika metaller i varierande tekniker.

Vi har 3st maskinsmideshammare för plastiskbearbetning av varmt material och en 150-tons hydraulisk "C-ram" press för all slags formning av både varmt och kallt material.
Vi har 9st koleldade ässjor i olika storlekar och 2st gasoldrivna flyttbara ässjor för att värma upp smidesmaterial i varierande dimensioner. Och vi har också elektriska härdnings- och anlöpningsugnar.
I maskinbearbetningsavdelningen finner du pelarborrmaskiner, vertikal och horisontalbandsågar, svarvar och fräsar för skärande bearbetning.

För plåtbearbetning hittar du gradsax, kantpress, rundvalsmaskiner, krymp/sträck, plasmaskärare, hydraulisk kombimaskin med profiljärnsax/hålstans/hörnklipp, engelska hjul med mera. Vi erbjuder också olika svetsmetoder i form av MAG/MIG halvautomatsvetsar, TIG, gassvetsning, pinnsvetsning och punktsvetsning.
I sliprummet finns bandslipar, blästerskåp, vinkelslipar, roterande fil med mera.

I kemirummet kan du etsa och patinera metaller enligt utprovade recept som du hittar på vår demo-tavla eller experimentera fram en egen patinering, eller måla dina verk i lackrummet.
Vi smälter brons, koppar, tenn, aluminium och liknande legeringar i vår gasoleldade ugn och gjuter i sand eller cheramic shell-formar.

Behöver du lyfta tunga saker har vi en 3,2 tons travers som når över hela verkstaden och generös takhöjd, så detta är definitivt rätt plats om du föredrar att bygga i större skala!
Materialförrådet innehåller olika stålsorter och metaller med många dimensioner och former: plattjärn, rundjärn, vinkeljärn, plåt, rör, hålprofiler etc.

Säkerheten i verkstaden hålls på en hög nivå så att du ska kunna känna dig trygg när du jobbar med våra maskiner.

Vår tekniker hjälper dig gärna med diverse konstruktionslösningar och teknisk support samt instruerar dig igenom maskinparken.

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-11-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?