Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor

Det är självklart att man har många funderingar innan man väljer att söka en konstnärlig utbildning. Även när man har fått iväg sin ansökan och kanske blivit antagen så kommer nya frågor.

Här har vi samlat några av de frågor som vi ofta får av personer som funderar på att söka hit och av personer som har sökt och väntar på svar eller blivit antagna.

Det finns inga konstiga frågor.

Innan du söker

 • Måste jag gå estetiskt program på gymnasiet om jag vill söka till HDKs utbildningar?

  Nej, det är inte nödvändigt. Du ska välja ett program som ger dig grundläggande behörighet. Det kan vara lika bra att gå ett program som ger dig en bred allmänbildning.

  Det är bra om du övar din kreativa förmåga genom att teckna, måla, skissa och forma mycket.

 • Måste jag gå en förberedande skola innan jag söker?

  Det är inget krav att gå en förberedande utbildning men många av våra studenter har gått 1 eller 2 år på en utbildning med konstnärlig inriktning vid till exempel en folkhögskola eller en fristående konstskola innan de söker till oss.
  Vilken utbildning du väljer beror på din bakgrund och vad du planerar att studera framöver. Det är viktigt att du hittar en utbildning som du tror passar dig och dina behov.

 • Kan jag studera grafisk design på HDK?

  Ja, du kan studera grafisk design på HDK. Vi har en samlad designutbildning. Det innebär att du under din utbildning får både en bred kunskapsbas inom design på konstnärlig grund och möjligheten att genom val specialisera dig inom de olika gestaltningsområdena: rum, produkt och visuell kommunikation. Visuell kommunikation berör bland annat ämnesområdet grafisk design.

 • Kan jag bli inredningsarkitekt på HDK?

  Kandidatprogrammet i design ger dig kunskaper inom områden som inredningsarkitekter arbetar med. Utbildningen ger dig även kunskaper och färdigheter inom områden som produktformgivning och visuell kommunikation. Den ger dig flera vägar att gå vidare och du blir behörighet att söka vidare till avancerad nivå. Efter kandidatexamen i design kan du ta dig an uppdrag inom rumsgestaltning, utställningar, scenografier, privata och offentliga inredningsuppdrag med mera.

 • Vilka programvaror används inom design på HDK?

  Under studierna använder studenterna olika program beroende på behov och uppgift. HDK uppdaterar ständigt sina datorer med det senaste inom designprogramvaror.

 • När är sista ansökningsdatum?

  Det är olika ansökningsperioder för våra utbildningar. Du hittar information om sista ansökningsdag på respektive programs/kurs sida.

  Här hittar du en sammanställning av alla datum som gäller.

 • Kan jag ansöka till program/kurs även efter sista ansökningsdag?

  Sök på utbildningens namn på www.antagning.se för att se om den är öppen för anmälan. Om den inte är öppen för anmälan så går det tyvärr inte att söka utbildningen.

 • Är det möjligt att byta till HDK från utbildning vid en annan högskola/universitet?

  Ja om den andra högskolan/universitetet har en liknande inriktning. kan du ansöka till "senare del av program". Kontakta studievägledaren för att få aktuell blankett.
  Observera att den ska ha inkommit till HDK senast 1 april inför höstterminen och 15 oktober inför vårterminen! Om du blir antagen kan du begära att få tillgodoräkna dig vissa kurser och därigenom bli placerad i en högre årskurs.

 • Kostar det att gå en utbildning på HDK?

  Du betalar det material som du använder i våra verkstäder. Hur mycket materialkostnaden blir varierar från termin till termin och beror på vilken utbildning du går. På kandidatutbildningen i design till exempel är kostnaderna cirka 2 000 kronor per termin. På konsthantverksutbildningarna blir kostnaden ofta lite högre.

  Avgift

  Om du är svensk medborgare betalar du inte anmälnings- eller studieavgift.
  Om du är medborgare i ett annat nordiskt land, EU, EES eller Schweiz betalar du heller ingen anmälnings- eller studieavgift men du måste bevisa ditt medborgarskap när du ansöker. Detta gör du genom att ladda upp ditt pass/ID på ditt konto på antagning.se i samband med din anmälan.
  Om du är medborgare utanför EU/EES kan du läsa om vad som gäller på denna sidan: Anmälnings- och studieavgifter. Kontakta hdkadmission@hdk.gu.se för information om studieavgiften.

   

 • Finns det stipendier att söka för att finansiera studier på HDK?

  Det finns många stiftelser och fonder att söka pengar från. Ta dig tid att ta reda på vilka som kan vara lämpliga för just dig.
  Här hittar du många stipendier och bidrag

 • När börjar och slutar terminerna?

  Vårterminen 2018: 15 januari – 3 juni
  Höstterminen 2018: 3 september – 20 januari
  Vårterminen 2019: 21 januari - 9 juni

 • Kan jag studera utomlands eller på en annan utbildning i Sverige under min studietid på HDK?

  Du har möjlighet att studera en termin på någon av våra ”partnerskolor” utomlands.
  Läs mer om möjligheterna att läsa utomlands.

  Om du vill göra utbytesstudier vid någon annan utbildning i Sverige kan det också vara möjligt OM den mottagande skolan kan erbjuda dig en studieplats.

 • Är det lätt att få studentbostad?

  Ska du flytta? Bo kvar hemma? Pendla? Vad finns det för möjligheter? Hur brukar studenter göra?

  Vänta inte med att fundera på dina alternativ. Här hittar du lite tips i ditt letande efter bostad.

  Information om boende vid Steneby

   

 •  

  Ansökan och antagning

 • Hur får jag hjälp med SlideRoom - systemet där du skickar in det digitala arbetsprovet?

  Titta först igenom Student FAQ samt Steg för Steg guiden i SlideRoom för att se om du hittar svar på din fråga. Om du inte hittar svaret på din fråga där, eposta hdkadmission@hdk.gu.se. Vi kan ge support fram till kl 18 sista ansökningsdag.

 • När får jag veta om jag har blivit antagen?

  Har du sökt ett masterprogram, fristående kurs eller lärarprogrammet: Viktiga datum finns på antagning.se.

  Har du sökt ett kandidatprogram: Viktiga datum finns under ”Sök till programmet” på varje programsida.

 • Jag är antagen till en kurs/program, var kan jag hitta information och schema?

  Du kommer att få ett välkomstbrev via mail med information om din kursstart. Obs! Välkomstbrevet skickas till den e-postadress du har registrerad på antagning.se

  På utbildningens sida på lärplattformen GUL så kommer du att hitta information som schema och litteraturlista. Schemat finns tillgängligt senast två veckor före kursstart. Du kan också hitta mycket bra information på Studentportalen.
   

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2017-11-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?