Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst, 180 hp

Relationen mellan människan som bärare och smycket är central i utbildningen i Smyckekonst vid HDK. Utgångspunkten för kandidatprogrammet är ett personligt, konstnärligt uttryck, som får tid och plats att utvecklas. Utbildningen är den enda i sitt slag i Norden.

Utbildningen varvar teori och praktik och uppmuntrar dig till självständigt kritiskt tänkande och skapande. Första tiden ligger fokus på material och teknik, sedan vägleds du mot ett allt mer självständigt och komplext arbete inom området. En del av studierna är planlagda som diskussionsseminarier kring ämnen som berör konstnärligt skapande och rollen som yrkesverksam smyckeskonstnär.

HDK:s miljöer är välkomnande och inspirerande. Våra lärare, som är specialiserade i olika konstnärliga områden, vägleder och stödjer din utveckling. Du får tillgång till välutrustade verkstäder med specialiserade tekniker till din hjälp. Smyckeverkstaden är främst utrustad för arbeten i metall, men det går att arbeta med andra material och tekniker. Kurser i specialtekniker ges också, som till exempel gjutning, emaljering och smide.

Du får en egen arbetsplats och du har universitetets Konstbibliotek nära till hands inom husets väggar. Under utbildningen finns också möjlighet till utbytesstudier med andra lärosäten runt om i världen.

Kurser i visuell gestaltning, historia, skrivande, kommunikation och teoribildning inom konsthantverk, konst och design sker tillsammans med studenter från utbildningarna i keramikkonst och textilkonst.

Innehåll

Det första året är grundläggande och inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, metod och uttryck och är uppbyggt kring materialens egenskaper. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter social relevans.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design och konst.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Arbetsområden/Fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med egen verksamhet som konstnär med specialkunskaper inom området smyckekonst. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i konsthantverk med inriktning smyckekonst

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på http://hdk.gu.se/utbildning/smyckekonst-180hp/ansok

Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT19 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19619
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2019-03-01
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Sök till programmet

  1. Anmäl dig till programmet på antagning.se
    Ansökningsperiod: Ej sökbar för tillfället.
     
  2. Skicka in ditt arbetsprov via SlideRoom
    Arbetsprovet skickas in senast:


En ansökan är inte giltig utan en korrekt inskickad portfolio!

Programmets mål och upplägg

I utbildningsplanen kan du läsa mer om programmets mål, innehåll och upplägg.

Utbildningsplan för Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst

GÖTEBORG

Utbildningen ges på HDK i Göteborg

Bildspel Kandidat Smyckekonst

Verk av Sofia Bankeström. Foto: Emanuel CederkvistFoto: Natalie GreppiVerk av Lovisa Smedjebäck Youngström. Foto: Ekaterina LukoshkovaFoto: Natalie GreppiFoto: Natalie GreppiFoto: Natalie GreppiFoto: Natalie GreppiVerk av Jenny KlemmingFoto: Natalie GreppiFoto: Natalie Greppi

Följ Smyckekonst

Instagram

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2019-08-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?