Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen (VAL)

För dig som arbetar som slöjdlärare men saknar lärarexamen finns möjlighet att bli antagen inom VAL-projektet. Projektet har två olika ingångar dels en för dig som under en 15-års period innan juli 2015 har arbetat minst åtta år som lärare (Korta VAL), dels en för dig som inte har arbetat lika länge (VAL).

Studiegång för dig som blir antagen till (Korta) VAL

Utbildningen ges till viss del på distans och delfart. Under ditt första år ges du möjlighet att hos oss på HDK läsa in de 90 högskolepoäng i slöjdämnet som krävs för en Ämneslärarexamen. Under året kommer du dels att läsa några av våra distans- och delfartskurser, dels få möjlighet att validera andra.

När du är klar med dina ämnesstudier i slöjd läser du 30 högskolepoäng utbildningsvetenskapliga kärnkurser och uppfyller därmed kraven för att kunna söka lärarlegitimation i slöjdämnet åk 1-9.

Under ditt år hos oss på HDK är tanken att du skall kunna arbeta kvar på din tjänst samtidigt som du studerar. Du får dock under året räkna med att du sammanlagt behöver vara på plats i Göteborg ca 15 obligatoriska campusdagar.

För dig som när du blir antagen till (Korta) VAL, har med dig tidigare högskolepoäng inom slöjdämnet görs en individuell studieplan.

Förkunskapskrav för (Korta) VAL

  • Du uppfyller kraven enligt den s.k. 8:15-regeln, det vill säga, du har arbetat heltid som slöjdlärare under minst åtta år under den senaste 15-årsperioden (innan juli 2015)
  • Du var anställd som lärare 1 december 2013
  • Du har pågående anställning som slöjdlärare
  • Du har tillräckliga kunskaper i textilslöjd eller trä- och metallslöjd, gällande material, redskap och hantverkstekniker. Du är beredd att visa detta vid validering

 

Mer information om VAL och hur du ansöker till projektet hittar du här

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2019-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?