Slöjd 3 för lärare åk 7-9, 15 hp

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Den här kursen ger dig möjlighet att bredda dina kunskaper om slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer dels genom teoretiska studier, dels genom att arbeta med olika hantverk. Under kursens gång diskuteras hur formgivning, mode, och identitet kan användas som uttrycksmedel genom slöjdföremål i grundskolan. Vi tittar på olika inspirationskällor såsom arkitektur, konst och design, vilka även kommer att ligga till grund för hantverksmässiga arbeten i kursen. Du ges också möjlighet att med dina kurskamrater dels under seminarier, dels vid redovisningar diskutera vad ett slöjdföremål kommunicerar och hur färg, form, konstruktion och funktion har del i detta. Kursen behandlar också hur olika förhållningssätt som slöjdlärare, kan ha betydelse för elevernas lärande och måluppfyllelse. I kursen ingår även tolkning och kommunikation av kunskapskrav vid bedömning i slöjdämnet.  Kursen utgör den tredje delkursen i Ämneslärarprogrammets utbildning till slöjdlärare för grundskolan, men den är också öppen att söka som fristående kurs.

Tre saker är viktiga att framhålla om kursen för dig som är intresserad av att läsa den som fristående kurs:

• Kursen leder inte med automatik till behörighet som slöjdlärare.
  • I kursen ingår arbete i såväl mjuka som hårda slöjdmaterial.
  • Om du i första hand är intresserad av att utveckla din kompetens på hantverksområdet är detta troligen inte kursen för dig då den har ett stort och tydligt integrerat ämnesdidaktiskt perspektiv med fokus på kommande slöjdlärarroll.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav:

Behörig till kursen är student som har godkänt resultat med minst 25 hp från ämneskurserna L9SL10 och L9SL20 eller kan uppvisa motsvarande kunskaper.

Urval:

Högskolepoäng, max 225 hp

Slöjd 3 för lärare åk 7-9, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan
HT19 Dag, 100 % 2 sep 2019 - 10 nov 2019 Stängd

Kursansvarig

Om du har frågor om kursen kan du kontakta programansvarig Christina Campopiano tills att ordinarie kursansvarig person är på plats.

Litteraturlista och schema

Inför kursstart får du ett välkomstbrev med länk till kurssidan på canvas.gu.se där du hittar litteraturlista, schema, med mera.

Viktiga datum

På antagning.se hittar du information om viktiga datum som när du får ditt antagningsbesked och när du måste svara.

Viktiga datum på Antagning.se

Kontakta kursansvarig lärare om du har frågor om kursens innehåll.

Om du har frågor som rör antagningen kontakta hdkadmission@hdk.gu.se

HDK Göteborg

Kursen/programmet ges på HDK i Göteborg.

Fotograf: Laila Östlund

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2019-03-18