Grundläggande bilddidaktik, 7.5 hp

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Kursens övergripande syfte är studentens kunskapsutveckling kring grundläggande bilddidaktik, eller lärandet med bildpedagogiska metoder. Kursens bas är ämnesteori och bildpedagogik där bildens roll i skolan problematiseras. Studenten ges möjlighet att arbeta med olika metoder för bildsamtal, bildstudier och sätt att undervisa i ämnet bild. Kursen innefattar även ett självständigt arbete kring barn och ungas bildspråkliga utveckling där förhållande till det egna arbetet, yrkesprofessionen och samhället problematiseras i förhållande till bildpedagogisk historik och teoribildning.

Barn och ungas identitetskonstruktion liksom ungas rätt till eget skapande är centralt i kursen. Mot bakgrund av barns och ungas utveckling, sociala relationer och lärande läggs fokus på tolkningsfrågor, analysmetoder liksom olika kunskapsteoretiska aspekter på visuell kultur; bild, konst och massmedier. Identitetsbegreppet behandlas utifrån individ och grupperspektiv liksom vikten av ett dialogiskt förhållningssätt mellan lärare och elev.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav:

Behörig till kursen är sökande med grundläggande behörighet för högskolestudier. Dessutom krävs lärarexamen eller pågående lärarutbildning med inriktning mot bilddämnet, alternativt pågående anställning som bildlärare. Pågående anställning som bildlärare ska styrkas med aktuellt intyg från arbetsgivare där anställningstid framgår. Du laddar upp ditt intyg på antagning.se. Där hittar du även mer information om hur ett arbetsintyg ska vara utformat.

Urval:

Högskolepoäng, max 225 hp

Grundläggande bilddidaktik, 7.5 hp
Start Studietakt Period Anmälan
HT19 25 %, Distans 2 sep 2019 - 19 jan 2020 Stängd

Kursansvarig

Catharina Valenta

Litteraturlista och schema

Inför kursstart får du ett välkomstbrev med länk till kurssidan på canvas.gu.se där du hittar litteraturlista, schema, med mera.

Viktiga datum

På antagning.se hittar du information om viktiga datum som när du får ditt antagningsbesked och när du måste svara.

Viktiga datum på Antagning.se

Kontakta kursansvarig lärare om du har frågor om kursens innehåll.

Om du har frågor som rör antagningen kontakta hdkadmission@hdk.gu.se

HDK Göteborg

Kursen/programmet ges på HDK i Göteborg.

Fotograf: Laila Östlund

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2019-03-21