Estetiska och kulturella uttryck i skolämnet slöjd, 7.5 hp

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Den här kursen vänder sig till dig som vill utöka din kunskap och förståelse för estetiska och kulturella uttrycksformer i relation till skolans slöjdämne. Under kursen behandlas hur färg och form kan påverka ett slöjdföremåls uttryck och hur detta kan kommuniceras med elever. Vidare behandlas i kursen hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer samt symboler, mode och trender som identitetsskapande ur ett ämnesdidaktiskt perspektiv. Kursen tar även upp olika inspirationskällor till slöjdarbeten såsom berättelser, arkitektur, konst och design. I kursen ingår såväl teoretiska-  som hantverksmässiga uppgifter. Kursen vänder sig till dig som har påbörjat studierna till ämneslärare i slöjd, har pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan eller har lärarexamen

Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng och ges på kvartsfart distans och du kan räkna med ca 3 fysiska obligatoriska campusdagar under terminen. Observera att kursen inte med automatik leder till behörighet som slöjdlärare. Vill du veta hur kursen kan vara en del av studierna som leder till behörighet att undervisa i slöjd på grundskolan, ber vi dig kontakta studievägledare i slöjdämnet.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav:

Behörig till kursen är sökande med grundläggande behörighet för högskolestudier. Dessutom krävs lärarexamen eller pågående lärarutbildning med inriktning mot slöjdämnet, alternativt pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan. Pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan ska styrkas med aktuellt intyg från arbetsgivare där anställningstid framgår.

Urval:

Platserna fördelas mellan tre grupper, sökande med lärarexamen, sökande med pågående lärarutbildning med inriktning mot slöjdämnet och sökande med pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan. Urvalet grundas på högskolepoäng (max 225) alternativt anställningstid som slöjdlärare i grundskolan. Anställning som slöjdlärare i grundskolan ska styrkas med intyg från arbetsgivare där anställningstid framgår. Du laddar upp ditt intyg på antagning.se. Där hittar du även mer information om hur ett arbetsintyg ska vara utformat.

Estetiska och kulturella uttryck i skolämnet slöjd, 7.5 hp
Start Studietakt Period Anmälan
HT19 25 %, Distans 2 sep 2019 - 19 jan 2020 Stängd

Kursansvarig

Om du har frågor om kursen kan du kontakta programansvarig Christina Campopiano tills att ordinarie kursansvarig person är på plats.

Litteraturlista och schema

Inför kursstart får du ett välkomstbrev med länk till kurssidan på canvas.gu.se där du hittar litteraturlista, schema, med mera.

Viktiga datum

På antagning.se hittar du information om viktiga datum som när du får ditt antagningsbesked och när du måste svara.

Viktiga datum på Antagning.se

Kontakta kursansvarig lärare om du har frågor om kursens innehåll.

Om du har frågor som rör antagningen kontakta hdkadmission@hdk.gu.se

HDK Göteborg

Kursen/programmet ges på HDK i Göteborg.

Fotograf: Johan Wingborg

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2019-03-18