Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att bilderboksberätta 1, 30 hp

(Kurskod: FKGAB1)

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Kursen vänder sig till dig som är verksam konstnär, illustratör, fotograf eller formgivare och vill utveckla din förmåga att uttrycka sig i ord tillsammans med bild i formatet bilderbok.

Syftet med kursen är att ge dig god förståelse för bilderboken som medium och konstform samt förmåga att självständigt genomföra egna bilderboksprojekt. Du tränas i att identifiera det som är specifikt med bilderboken som konstform och som medium, det vill säga samspelet mellan text, bild, bok och läsare i olika åldrar.

I kursen studeras även bilderboken utifrån ett historiskt och samtida perspektiv.

Genom bild- och skrivövningar undersöks berättarperspektivet, särskilt fokus ligger på att skapa ett konsekvent barnperspektiv, det vill säga trovärdiga gestaltningar av barn i bilderboken.

Genom praktiska bild- och textövningar utvecklas din egen förmåga att bilderboksberätta samt att identifiera egna metoder för att utforma bilderboksberättelser där bilderbokens gestaltande delar samverkar.

Under kursens gång redovisar du egna bilderboksberättelser och analyserar kursares projekt.

Kursen är indelad i fyra fysiska träffar på HDK. Varje träff pågår i 2,5 dagar på HDK i Göteborg. Även kvällsföreläsningar förekommer. Datum publiceras på öppna sidan i GUL (Göteborgs Universitets Lärplattform) i samband med antagningsbesked.

Mellan träffarna pågår individuellt arbete på distans. Inlämning och diskussion kring övningar mellan kursträffar görs via intranätet GUL. Handledning sker på distans (för dig som inte är bosatt i Göteborg) och i Göteborg, om du bor här.

Kursen och upplägget är en utveckling av tidigare kurs på HDK; Bilderböcker för barn.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprover. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du under respektive kurs på www.hdk.gu.se/utbildning/fristaende-kurser. Inskickat arbetsprov krävs för komplett anmälan.

Att bilderboksberätta 1, 30 hp
Start Studietakt Period Anmälan
HT19 100 %, Distans 2 sep 2019 - 19 jan 2020 Anmäl dig

Kursansvarig

Linda Holmer

Litteraturlista och schema

Inför kursstart publiceras information som litteraturlista, schema och välkomstbrev på canvas.gu.se.

Du loggar in med ditt studentkonto.

Sök till höstkursen 2019

 1. Anmäl dig till kursenantagning.se
  Anmälan öppnar: 15 mars 2019.
  Sista dag för anmälan: 15 april 2019.
   
 2. Skicka in ditt arbetsprov i SlideRoom
  Period att skicka in arbetsprov: 15 mars - 22 april 2019

 
En ansökan är inte giltig utan en korrekt inskickad portfolio.

Arbetsprovet

Arbetsprovet ska innehålla:

 1. CV. Beskriv relevanta erfarenheter kopplade till kursens ämne Att bilderboksberätta. Max 4000 tecken
   
 2. Bilder - 8 bilder
  8 bilder som representerar hur du jobbar visuellt. Du kan ladda upp foton eller digitalt skapade bildfiler som innehåller både text och bild.
  Bilderna behöver inte vara bilder eller illustrationer relaterade till kursens ämne, utan kan också vara bilder eller foton som representerar ett annat gestaltningsområde du är verksam inom. Till exempel bild av objekt, eller utställning du medverkat på. Välj bilder/foton som du själv känner är starka och som uttrycker det som representerar dig som konstnär/formgivare etc. snarare än att du tillrättalägger tilltänkt innehåll för kursen.


Om antalet sökande överstiger antalet platser rangordnas sökande utifrån kriterierna Erfarenhet och Konstnärlig verkshöjd.

Eftersom vi bedömer arbetsprover anonymt ber vi dig att inte ange ditt namn, personnummer eller andra personuppgifter i arbetsprovets olika delar. Dina kontouppgifter kommer inte att vara synliga för bedömargruppen.

Skicka in ditt arbetsprov

Ditt arbetsprov skickar du in digitalt via vår arbetsprovstjänst SlideRoom: applyartsgu.slideroom.eu
SlideRoom stänger vid midnatt sista inlämningsdag och därefter går det inte att skicka in. När du skickat in din portfolio i tid får du ett bekräftelsemail från SlideRoom.OBS: Det kan ta lång tid att ladda upp filer i SlideRoom så det är mycket viktigt att du börjar ladda upp i god tid innan stängning. Det går inte att komplettera i efterhand om du inte hinner skicka in innan midnatt.


För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.
Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

Urval och antagning

Alla kompletta ansökningar bedöms av en bedömargrupp bestående av representanter från utbildningen.

Din behörighet granskas separat från arbetsprovet. Om du saknar behörighet stryks din anmälan. Bedömargruppen har möjlighet att bevilja undantag från de formella behörighetskraven. Detta kan ske om bedömargruppen har rankat ditt arbetsprov högt och du bedöms ha de kvalifikationer som krävs för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Det är bedömargruppen som tar initiativ till att bevilja undantag från behörighetskraven - sökande kan inte begära denna prövning.

När kommer antagningsbeskedet?

Viktiga datum, som när antagningsbeskedet publiceras, hittar du på antagning.se.

Till Viktiga datum på Antagning.se

Kontakt

Kontakta kursansvarig lärare om du har frågor om kursens innehåll.

Om du har frågor om din anmälan, arbetsprov eller annat som rör antagningen kontakta hdkadmission@hdk.gu.se

HDK Göteborg

Kursen/programmet ges på HDK i Göteborg.

Mer information

Sidans övre foto: Bild från gemensam bildövning under en tidigare kursworkshop.

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?