Äta - matkultur, materialitet och design, 15 hp

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Att äta kan innebära många olika saker. Det kan handla om överlevnad, njutning eller stress likaväl som möten, tid och tillgång. Ätande betyder olika för alla.

I kursen ÄTA – matkultur, materialitet och design är den enkla måltiden en plattform för samtal, reflektion, upplevelser och möten. Ätandets materialitet, rumslighet och koreografi, alltså de saker vi använder, det rum vi befinner oss i och hur vi rör oss, är navet i vårt undersökande designarbete.

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av kopplingen mellan design och ätande. Via grundläggande designmetoder arbetar vi med begrepp och företeelser inom matkultur och design för att skapa gemensam kunskap och förståelse. Detta gör vi genom workshops, litteratur, studiebesök, handledning och diskussioner, både enskilt och tillsammans på gemensamma träffar samt genom ett individuellt projektarbete.

Kursen är indelad i tre övergripande teman:

Mat – Kropp (t ex sinnen, normer…)
Mat – Politik (t ex makt, resursfördelning…)
Mat – Artefakt (t ex funktion, material…)

Dessa teman behandlas via uppgifter, litteratur och vid de fysiska träffarna och ligger som stöd för det egna projektarbetet som löper parallellt under hela terminen.

På #eathdk (Instagram) kan du få en inblick från workshops och kursmoment från läsåret 17-18.

Kursen ges på engelska.

Under hösten 2019 kommer vi att träffas fem tillfällen när vi jobbar tillsammans på HDK och resten av tiden är egen studietid. Studenterna jobbar med ett individuellt Designprojekt som löper över hela terminen och presenteras vid sista träffen i Januari. Vid de andra fyra träffarna kommer vi att göra workshops, ha föreläsningar och handledningar som alla på olika sätt relaterar till frågor kring Design och Matkultur.

Träffar på HDK under hösten 2019:

September:
Måndag 9/9
Tisdag 10/9

Oktober:
Måndag 7/10
Tisdag 8/10
Måndag 28/10
Tisdag 29/10

December:
Tisdag 3/12
Onsdag 4/12

Januari:
Tisdag 7/1
Onsdag 8/1

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och arbetsprov (33 %). Information om arbetsprovet hittar du på kursens sida på https://hdk.gu.se/utbildning/fristaende-kurser.

Äta - matkultur, materialitet och design, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan
HT19 50 % 2 sep 2019 - 19 jan 2020 Stängd
HT20 50 %, Distans 31 aug 2020 - 15 jan 2021 Öppnar 16 mar

Kursansvarig

Mattias Gunnarsson

Litteraturlista och schema

Inför kursstart får du ett välkomstbrev med länk till kurssidan på canvas.gu.se där du hittar litteraturlista, schema, med mera.

Arbetsprovsinstruktioner inför höstkursen 2020

Senast 15 januari 2020 hittar du här arbetsprovsinstruktioner till kursen som ges hösten 2020.

Skicka in ditt arbetsprov

Ditt arbetsprov skickar du in digitalt via vår arbetsprovstjänst SlideRoom: applyartsgu.slideroom.eu
SlideRoom stänger vid midnatt sista inlämningsdag och därefter går det inte att skicka in. När du skickat in din portfolio i tid får du ett bekräftelsemail från SlideRoom.

OBS: Det kan ta lång tid att ladda upp filer i SlideRoom så det är mycket viktigt att du börjar ladda upp i god tid innan stängning. Det går inte att komplettera i efterhand om du inte hinner skicka in innan midnatt.

För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.
Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

Urval och antagning

Behöriga sökande rangordnas utefter betyg samt även högskoleprovsresultat om det finns. Inskickade arbetsprov bedöms och rangordnas av en bedömargrupp bestående av representanter från utbildningen.

En tredjedel av kursens studenter antas baserat på betyg, en tredjedel på högskoleprovsresultat och en tredjedel på arbetsprovets rangordning.

När kommer antagningsbeskedet?

Viktiga datum, som när antagningsbeskedet publiceras, hittar du på antagning.se.

Kontakta kursansvarig lärare om du har frågor om kursens innehåll.

Om du har frågor om din anmälan, arbetsprov eller annat som rör antagningen kontakta hdkadmission@hdk.gu.se

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-03-06