Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningstema: Konst & politik

Konstnärlig praktik är inflätad i olika materiella och sociala sammanhang genom görandet, utställandet, och spridandet av upplevelser, produkter och tjänster. Till följd av detta är konsten, avsiktligt såväl som oavsiktligt, i dialog med övergripande samhälleliga, geopolitiska och miljömässiga sammanhang vilka idag står inför stora utmaningar av global karaktär. I detta utgör gestaltade ting, system och platser både en politisk fråga likväl som politiska uttryck i sig själv.

Forskningstemat Konst & Politik fokuserar på de spänningar och den dynamik som uppstår i skärningspunkter mellan makt- och samhällsfrågor, konstnärlig praktik, estetik och politik. Exempelvis ifråga om offentlighet och det offentliga rummet, undervisande praktiker, deltagande, mobilitet, medborgarskap, neokolonialism, maktordningar och social rättvisa.

Inom temat lyfts frågor kring:

  • migration
  • kulturarv
  • hållbarhet
  • förvar
  • barnkultur
     

Metoder inkluderar counter-mapping, intersektionalitet, konst-baserat lärande och relationell pedagogik.

Forskningsprojekt

Kulturarv för försoning – Rekonstruktion av kulturarv i en tid av våldsam fragmentering

Projekt som undersöker vilka möjligheter som kulturarv kan erbjuda som verktyg och mötesplats för dialog, medling, försoning och konfliktlösning.
Del av URBSEC (Urban Safety and Societal Security Research Center), Göteborgs universitet i samarbete med Karlstad universitet.

Finansiering: Vetenskapsrådet, 2017-2020
Ansvarig institution: Intitutionen för IT, Göteborgs universitet.
Kontaktperson på HDK: Forskare Evren Uzer von Busch

Doktorandforskning

Samarbeten och nätverk

Centrum för Global migration, Göteborgs universitet

Centrum för Global Migration vill främja och stödja forskning, utbildning och nyttiggörande inom global migration och integration.
Information om Centrum för Global Migration
Kontaktperson på HDK: professor Erling Björgvinsson

Curating the City

Den befintliga staden ställer forskare, praktiker, beslutsfattare såväl som medborgare inför utmaningen att ständigt förhandla förhållanden mellan dåtid, nutid och framtid. Klustret använder ”kurerande” för att belysa, problematisera och utveckla den traditionella expertrollen i dialog med olika intressenter, ämnesområden och publiker.  Forskningen syftar till att ta itu med globala utmaningar som demokratiunderskott och hållbarhet.
Information om Curating the City
Kontakt på HDK: klusterledare, Dr Henric Benesch

Curating the City är del av Centrum för kritiska kulturarvsstudier.

Urban Safety and Societal Security Research Center (URBSEC)

Forskningen vid URBSEC har som syfte att bidra till att motverka, minska och hantera risker, hot, osäkerhet och sårbarhet för att bygga ett motståndskraftigt socialt inkluderande samhälle
Information om URBSEC
Kontaktperson på HDK: Forskare Evren Uzer von Busch

Toppbild: Invigning av The Office of Public Play, TRADERS training week on Play i Gothenburg (SE), April 2015. Photo: Ylva Holmgren. Bilden är beskuren.
 

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?