Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningscentra och nätverk

HDK:s forskande personal medverkar i flera olika centrumbildningar inom Göteborgs universitet och i internationella forskningsnätverk.

Centrum för Global migration, Göteborgs universitet

Centrum för Global Migration har som huvudmålsättning att främja och stödja forskning, utbildning och nyttiggörande inom global migration och integration.
Läs mer om Centrum för Global Migration
Kontaktperson på HDK: professor Erling Björgvinsson

Curating the City

Den befintliga staden ställer forskare, praktiker, beslutsfattare såväl som medborgare inför utmaningen att ständigt förhandla förhållanden mellan dåtid, nutid och framtid. Klustret använder ”kurerande” för att belysa, problematisera och utveckla den traditionella expertrollen i dialog med olika intressenter, ämnesområden och publiker. Forskningen syftar till att ta itu med globala utmaningar som demokratiunderskott och hållbarhet.
Läs mer om Curating the City
Kontakt på HDK: klusterledare, Doktor Henric Benesch

Curating the City är del av Centrum för kritiska kulturarvsstudier.

Centrum för Turism, Göteborgs universitet

Centrum för turism är en tvärvetenskaplig samverkansplattform mellan akademin och näringslivet. Centrum för turism har som uppdrag att bidra med kunskapsutveckling inom turismområdet i Sverige. Målsättning är att utveckla verksamheten till ett av Europas mest framstående kunskapscentra inom turism.
Medverkande från HDK: professor Maria Nyström
Lär mer om Centrum för Turisms hemsida

Centrum för Åldrande (AgeCap), Göteborgs universitet

AgeCap är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum. Det gemensamma målet är att öka personers möjlighet till ett gott och värdefullt åldrande genom att möjliggöra äldres kapabilitet: Individens förmåga att utföra handlingar för att nå mål han eller hon har anledning att värdesätta.
Kontakt på HDK: professor Maja Gunn
Lär mer om AgeCaps

DESMA

DESMA är ett internationellt forskningsnätverk inom design management.
Nätverket omfattar 13 internationella early stage researchers, fyra europeiska universitet som är ledande inom design, fyra europeiska designföretag samt fyra produkt- och serviceorganisationer.
HDK deltog i DESMA genom doktoranderna Ariana Amacker och Andrew Whitcomb.
DESMA har slutredovisats men lever kvar som ett informellt nätverk.
Läs mer om DESMA

Nationellt centrum för Marin vattenbruksforskning (SWEMARC), Göteborgs universitet

År 2050 förväntas världens befolkning överskrida 9,5 miljarder människor. Att producera näringsriktig mat till alla människor – på ett miljövänligt sätt - är en våra största utmaningar. SWEMARC:s övergripande målsättning är att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.
Kontakt på HDK: professor Maria Nyström
Läs mer om Vattenbrukscentrum Västs

Mistra Urban Futures

Mistra Urban Futures är ett internationellt forskningscentrum som arbetar med en av vår tids viktigaste samhällsutmaningar. Hur kan vi åstadkomma hållbar stadsutveckling, så att vi håller oss inom vad vår planet tål? Det innebär att möta globala utmaningar som klimatförändringar, segregation, fattigdom och begränsade resurser.
HDK medverkar i forskning om Ekoturism och Marknadsplatser, baserad i Kisumu, Kenya.
Kontaktperson på HDK: professor Maria Nyström

NordFo, Nordiskt forum för Forskning och utvecklingsarbete inom utbildning i slöjd

NordFo verkar för slöjdrelaterade samarbeten mellan de nordiska länderna och för samarbete i olika former mellan de nordiska ländernas lärarutbildningar för att initiera, stimulera och redovisa forskning och utvecklingsarbete inom ämnesområdet. NordFo arrangerar konferenser, symposier, seminarier och forskarutbildningskurser och verkar inom nationella, nordiska och internationella forskningsprojekt.
NordFo har en egen vetenskaplig journal – Techne-serien.
NordFos forskningskonferens 2019, Make&Learn, hålls på HDK.
Kontaktperson på HDK: professor Marléne Johansson

TRADERS – EU-FP7, ITN Networks MarieCurie

Forskningsnätverket TRADERS, Training Art and Design Researchers in Participation for Public Space, handlade om det offentliga rummet. Fokus låg på att hitta de vägar som fungerar bäst när forskare vill testa sina idéer för våra gemensamma utrymmen ihop med flera deltagare samtidigt.
HDK deltog i TRADERS genom doktoranden Annelies Vaneycken som är kopplad till underprojektet "Play".
TRADERS avslutades i augusti 2017.
Läs mer om TRADERS

 

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-09-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?