Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningscentra och nätverk

HDK:s forskande personal medverkar i flera olika centrumbildningar inom Göteborgs universitet och i internationella forskningsnätverk.

Centrum för Global migration, Göteborgs universitet

Centrum för Global Migration har som huvudmålsättning att främja och stödja forskning, utbildning och nyttiggörande inom global migration och integration.
Centrum för Global Migrations hemsida
Kontaktperson på HDK: professor Erling Björgvinsson

Centrum för Kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet

Kluster Curating the City

Critical Heritage Studies är ett relativt nytt och växande tvärvetenskapligt forskningsfält som vill problematisera vad kulturarv är och hur kulturarv och uppfattningar av kulturarv upplevs och används inom olika samhällsarenor idag. Syfte med forskningen är att presentera alternativa och kritiska tolkningar av hur vi upplever en globaliserad värld. En utmaning är därför att undersöka hur dåtiden kan användas i nutiden för att skapa framtiden.
Critical Heritage Studies hemsida
Centrumbildningen samlar fyra forskningskluster där HDK ingår i klustret CURATING THE CITY.
Kontakt på HDK: klusterledare, universitetslektor Henric Benesch
Klustrets hemsida

Centrum för Turism, Göteborgs universitet

Centrum för turism är en tvärvetenskaplig samverkansplattform mellan akademin och näringslivet. Centrum för turism har som uppdrag att bidra med kunskapsutveckling inom turismområdet i Sverige. Målsättning är att utveckla verksamheten till ett av Europas mest framstående kunskapscentra inom turism.
Medverkande från HDK: prof Maria Nyström och doktorand Helena Kraff
Centrum för Turisms hemsida

Centrum för Åldrande (AgeCap), Göteborgs universitet

AgeCap är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum. Det gemensamma målet är att öka personers möjlighet till ett gott och värdefullt åldrande genom att möjliggöra äldres kapabilitet: Individens förmåga att utföra handlingar för att nå mål han eller hon har anledning att värdesätta.
Kontakt på HDK: professor Lisbeth Svengren Holm
AgeCaps hemsida

DESMA

DESMA är ett internationellt forskningsnätverk inom design management.
Nätverket omfattar 13 internationella early stage researchers, fyra europeiska universitet som är ledande inom design, fyra europeiska designföretag samt fyra produkt- och serviceorganisationer.
HDK deltog i DESMA genom doktoranderna Ariana Amacker och Andrew Whitcomb.
DESMA har slutredovisats men lever kvar som ett informellt nätverk.

Nationellt centrum för Marin vattenbruksforskning (SWEMARC), Göteborgs universitet

År 2050 förväntas världens befolkning överskrida 9,5 miljarder människor. Att producera näringsriktig mat till alla människor – på ett miljövänligt sätt - är en våra största utmaningar. SWEMARC:s övergripande målsättning är att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.
Kontakt på HDK: professor Maria Nyström
Vattenbrukscentrum Västs hemsida

Mistra Urban Futures

Mistra Urban Futures är ett internationellt forskningscentrum som arbetar med en av vår tids viktigaste samhällsutmaningar. Hur kan vi åstadkomma hållbar stadsutveckling, så att vi håller oss inom vad vår planet tål? Det innebär att möta globala utmaningar som klimatförändringar, segregation, fattigdom och begränsade resurser.
HDK medverkar i forskning om Ekoturism och Marknadsplatser, baserad i Kisumu, Kenya.
Kontaktperson på HDK: professor Maria Nyström

TRADERS – EU-FP7, ITN Networks MarieCurie

Forskningsnätverket TRADERS, Training Art and Design Researchers in Participation for Public Space, handlade om det offentliga rummet. Fokus låg på att hitta de vägar som fungerar bäst när forskare vill testa sina idéer för våra gemensamma utrymmen ihop med flera deltagare samtidigt.
HDK deltog i TRADERS genom doktoranden Annelies Vaneycken som är kopplad till underprojektet "Play".
TRADERS avslutades i augusti 2017.
Läs mer om TRADERS

 

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2017-11-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?