Textil arkitektur som förbättrar stadens ljudmiljö

Nyhet: 2019-11-13

Utställningen Textil arkitektur vänder ut och in på byggnader. Interiör och exteriör byter plats när forskarna bakom utställningen klär husfasader för att undersöka hur textilier kan påverka en stadsmiljö. 13 november öppnar utställningen på Form/Design Center i Malmö.

Utställningen Textil arkitektur är resultatet av ett konstnärligt forskningsprojekt mellan HDK, Textilhögskolan och Arkitektur vid Chalmers som finansierats av Vetenskapsrådet. Kristina Fridh, arkitekt och forskare vid HDK, är projektledare för projektet som genomförts tillsammans med textildesigner Margareta Zetterblom och arkitekt Paula Femenías.

- Vi har undersökt möjligheterna att förbättra en stads ljudmiljö genom textil, säger Kristina Fridh. Genom att vända ut och in på byggnaden och låta det interiöra byta plats med det exteriöra kunde vi testa material och principer som gäller för inomhusmiljöer fast i stadsmiljö.

Resultatet blev ett experimenterande med vävda och handtuftade fasadmoduler utifrån metaforer för gardinen och mattan, för att dämpa ljud och bullernivån i stadsrummet.

Foto: Margareta ZetterblomFoto: Kristina Fridh
Foto: Kristina Fridh
Foto: Margareta Zetterblom Klicka på bilden för bildspelFoto: Margareta ZetterblomFoto: Margareta ZetterblomFoto: Kristina Fridh

Genom att sätta textilier på fasader påverkas inte bara ljudmiljön. En utgångspunkt i projektet har varit att designa textila ”störningar”, något som kan ge upplevelser av något ”icke-perfekt” i staden. Genom att bryta av den perfekta fasadytan med fält av textil så talar byggnaden till sin omgivning och frågan om vad arkitektur och textil är väcks.

- Idag designas ofta husfasader för att vara perfekta, säger Kristina Fridh. Vi vill ändra hur man kan se på fasader, både gällande material och fasadens möjlighet att väcka andra upplevelser.

Utställningen består av prototyper och skisser samt ett bildspel om textil arkitektur - om vad det kan vara inom arkitektur och textil design.
Invigningen sker 13 november med sopplunch och pågår till 12 januari 2020.

Mer om utställningen
Om forskningsprojektet bakom utställningen