Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pasi Välimaa, tidigare textilprofessor vid HDK, har omkommit

Nyhet: 2019-07-11

En av vår tids främsta textilkonstnärer, Pasi Välimaa har tragiskt omkommit i en olycka vid sitt hem i Beziers, Frankrike.

Pasi Välimaa föddes 1968 i Nystad, Finland. Mellan 2009 och 2017 var han textilprofessor vid Högskolan för design och konsthantverk i Steneby.

I sitt konstnärskap använde sig Välimaa av olika tekniker såsom broderi, färgning, vävning, tryck och sömnad. Hans verk finns representerade vid ett flertal institutioner, däribland Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska Museet i Göteborg.

Ulf Dalnäs, prefekt på HDK, om den tragiska nyheten:

- Vi har förlorat en stor konstnär och människa. Pasi Välimaa arbetade under åtta år på HDK som professor och betydde mycket för vår verksamhet, särskilt för miljön runt Steneby där Pasi arbetade med inriktningen Textil - Kropp - Rum. Med sin starka personlighet och drivkraft påverkade Pasi alla i sin omgivning och det har varit en stor ära att arbeta tillsammans med Pasi under åren vid HDK. Det är ofattbart och svårt att ta in att Pasi inte finns bland oss längre. Stor sorg och saknad. Tankarna går nu främst till Pasis nära och kära.

AV: Anders Åkerström

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-09-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hdk.gu.se/aktuellt/n//pasi-valimaa--tidigare-textilprofessor-vid-hdk--har-omkommit.cid1635693
Utskriftsdatum: 2020-01-26