Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya band mellan Göteborgs universitet och Arizona State University

Nyhet: 2019-01-04

Professor Kajsa G. Eriksson är forskare och undervisar vanligtvis i bild med inriktning gestaltning på Högskolan för design och konsthantverks bildlärarprogram i Göteborg. Under hösten 2019 kommer hon undervisa vid Herberger Institute for Design and the Arts vid Arizona State University i USA.

Utbytet sker genom det akademiska stipendieprogrammet Teaching Sabbatical hos Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT). Syftet är att knyta internationella kontakter och bidra till internationaliseringen av HDK.

Internationalisering av bildlärarutbildningen är en drivkraft hos Kajsa och en av anledningarna till att hon sökt STINT:s Teaching Sabbatical. Ett annat skäl är hennes intresse för mångfald och inkludering inom högre konstutbildning.

- Att undervisa på universitet i USA ger mig möjlighet att ta del av hur det går att anpassa högre utbildningar för heterogena grupper och internationella studenter.
USA:s utbildningshistoria är komplex, det ska bli fantastiskt att få möjlighet att ta del av erfarenheterna på Arizona State University från insidan, och till och med vara en del av det akademiska arbetet, säger Kajsa.

Förutom internationalisering är samverkan mellan akademin och samhället något som Kajsa aktivt arbetar för. Hennes undervisning, konstnärliga arbete och forskning förhåller sig till och utförs i många fall i offentliga rum där olika aktörer i samhället möts. Ett krav för att kunna arbeta med offentliga rum är en bra samverkan mellan de aktörer som berörs.

- Jag tror att konstens kraft kan tillföra mycket på fler och oväntade platser i samhället. I USA finns flera exempel på att arbeta med konst på ett intressant sätt i samband med samhällsutveckling. Universiteten har ofta en viktig roll att fylla i detta arbete, och jag hoppas kunna ta del av det och föra något av detta tillbaka till HDK, säger Kajsa.

Kajsa kommer flytta till Phoenix, Arizona tillsammans med sin familj och arbeta där under tiden augusti till december 2019.

 

Läs mer om Herberger Institute for Design and the Arts och STINT:s Teaching Sabbatical-program 

AV:

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-09-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hdk.gu.se/aktuellt/n//nya-band-mellan-goteborgs-universitet-och-arizona-state-university.cid1604057
Utskriftsdatum: 2020-01-26