Hur kommer AI att påverka arbetet i kulturella och kreativa fält?

Nyhet: 2018-10-09

Foto: Hillevi Nagel

Elena Raviola är professor i design med inriktning Business and Design vid Göteborgs universitet. Hennes forskning riktar in sig på organisering av kreativt arbete som design och journalistik, med särskilt intresse för gränslandet mellan kultur och ekonomi. Nu vill hon undersöka hur artificiell intelligens (AI) kan komma att påverka dessa yrken.

Elena har alltid varit intresserad av människors arbete, speciellt i områden där folk känner sig drivna av ett kall eller ett högre syfte än att tjäna pengar. Vad gör de när de arbetar? Hur gör de för att uppfylla det högre syftet? Hur organiseras arbetet? Hur berättar de om sitt arbete? Hur är relationen mellan kulturella, kreativa och ekonomiska intressen i dessa organisationer och när krävs det kompromisser?

För att ta reda på de här frågorna har hon bland annat följt journalister som blivit entreprenörer inom sitt yrke och designers som kommit in i en organisation under förändringsprocesser och studerat hur interaktionen mellan medarbetare och designers har fungerat.

- Jag tycker det är intressant att undersöka områden där det finns olika värden som marknad, industriell produktion, konst och kultur att förhålla sig till. Spänningarna och kompromisserna som sker i vardagen. Som inom design, arkitektur och media där de möts i praktiken, säger Elena.

Redan när hon började studera ekonomi och Liberal Arts vid Bocconi University i Milano, Italien, siktade hon in sig på en forskarkarriär. 2010 tog hon en doktorsexamen i ekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping där hon jobbade på Centrum för Media Management and Transformation. Då hade Elena gjort en etnografisk studie på en tidningsredaktion där hon undersökte relationen mellan nyhetsproduktion på papper och webb och deras olika organiseringsprocesser. Hennes intresse för nyhetsproduktion och journalisternas föränderliga arbete har levt vidare efter att hon blev klar med sin avhandling. Nu vill hon undersöka hur artificiell intelligens kommer påverka nyhetsredaktionerna, inte bara det journalistiska yrket, utan också vilka kompetenser som kommer efterfrågas i framtiden.

Pågående forskningsprojekt

För tillfället leder Elena en grupp forskare som arbetar med ett projekt om debatten efter att den kontroversiella tidskriften Nya Tider medverkade på Bokmässan år 2016 och 2017. Gruppen undersöker hur och varför det blev en stor nyhet och vilka aktörer som bidragit till det. Elena och hennes forskarkollegor har samlat in data från olika medier som de nu analyserar. Ett tidskrävande arbete.

- Vi har funderat på att använda någon form av AI-teknik för att hjälpa oss med analysen av den stora mängd interaktioner vi har samlat in. Hittills har vi analyserat data från Twitter, offentliga debatter och intervjuer, berättar Elena.

Articifiell intelligens

Studien som rör Bokmässan ska pågå till slutet av 2018, men när det gäller artificiell intelligens blickar Elena längre fram. Hon leder ett pågående forskningsprojekt som heter Robotisering av Professionellt Arbete som finansieras av Vetenskapsrådet fram till 2021. I det projektet undersöker forskargruppen automatisering i två professionella fält: sjukvård och nyhetsproduktion. I hennes nästa forskningsprojekt vill Elena undersöka vad AI kan komma att betyda för yrkeskategorin som kan kallas kreativa arbeten.

- AI är en brinnande fråga för arkitekter och designers, men också för Fine and Performing Arts. Hur kommer det att påverka kreativa yrkesroller, vilka kompetenser kommer det att kräva och hur kommer arbetet att organiseras? frågar sig Elena.

När det gäller nyhetsproduktion så experimenteras det en del med olika former av automatisering, men alla bygger inte på AI. En del robotjournalistik producerar texter från färdiga mallar, framförallt för sport, finans och väder, eftersom det är områden där det finns mycket strukturerad data att tillgå.

En utveckling är särskilt spännande för designers är deras roll inom nyhetsproduktion. I det som kallas för datajournalistik brukar en designer, en programmerare och en journalist samarbeta för att ta reda på vad som kan bli en nyhet. En helt ny konstellation för att producera nyheter.

Vilken roll AI kommer att ha i praktiska, kreativa och konstnärliga arbeten och hur det kommer att påverka organiseringen i olika fält är öppna frågor. Kanske kommer maskiner att producera underlag för utforskande kreativt arbete, kanske blir det färdiga produkter som målningar, texter, koreografi och musik, kanske blir algoritmerna själva en form av konstnärliga verk.

- Förmodligen allt detta, och mycket annat som vi inte kan föreställa oss idag, säger Elena.

- Jag tycker det här är ett väldigt spännande område som jag vill fortsätta att följa. För studenter på HDK kan det också bli en viktig faktor att förhålla sig till i framtiden, säger Elena Raviola och avslutar med en fråga:

Vad händer med yrkesroller och organistationer när kreatörer, programmerare och entreprenörer arbetar närmare varandra och gränserna omdefinieras?

AV:

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-09-20