HDK-student står bakom designen för årets medalj till Göteborgsvarvet

Nyhet: 2018-05-15

Oskar Summerton tar snart sin examen i Smyckekonst på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, men har redan nu fått det ärofyllda uppdraget att designa årets medalj till Göteborgsvarvet. Det är löparna själva som röstat fram Oskars designidé till det vinnande förslaget.

Oskar Summerton har smide och konst med sig sedan barnsben då hans mamma är aktiv som silversmed. När det gäller designen av medaljen till Göteborgsvarvet har han inspirerats av HDK:s tekniker Carolina Claesson som själv sprungit varvet.

- Jag fick en del förstahandsinformation från henne om upplevelsen. Jag valde sedan att fokusera på den lätthet många av löparna känner när de tar sig ut på Älvsborgsbron i början av loppet, berättar Oskar.

För att ge medaljen ännu mer ”göteborgskänsla” är färgerna inspirerade av Eriksbergskranen och Älvsborgsbron, två välkända landmärken för staden, men även de karaktäristiska spårvagnsspåren finns med på medaljen.

Sedan 2014 har Göteborgsvarvet samarbetat med HDK för att utforma medaljen till de tappra löparna.

- Vi är mycket glada över samarbetet vi har med HDK och jag är imponerad av alla designidéer som studenterna lyckas ta fram varje år. Det är också roligt att så många löpare har röstat på sin favorit, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Samtidigt som Göteborgsvarvet upptar en stor del av innerstaden pågår HDK:s examensutställning i Frihamnen där löparna springer förbi innan det är dags att ta sig upp på Göta älv-bron. Om du deltar som publik under varvet så rekommenderar vi att du tar dig ut till Frihamnen så att du kan beskåda både kämpande löpare och konstverk från HDK-studenter.

Här kan du läsa mer om HDK:s examensutställning.

Se Oskar Summertons examensarbete här.

AV:

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-09-20