Anna Pers Bräcke - mottagare av Ung Svensk Form 2018

Nyhet: 2018-02-08

Av hundratals inkomna bidrag till tävlingen presenterades de 29 utvalda på ArkDes i går kväll.

- Årets upplaga av Ung svensk form visar tydligt hur det i dag finns allt öppnare gränser mellan konst, konsthantverk och design, säger Mats Widbom, vd på Svensk form.

Fett fett heter Anna Pers Bräckes bidrag. Hon studerar just nu på kandidatprogrammet i design på HDK. Motiveringen lyder: Illustrationer med organiska, taktila kvaliteter - och som inte ber om ursäkt. I stället tar de för sig och det i ett relevant ämne.

Även HDK-alumnen Sophie Hardy, som förra året tilldelades det första Kvadrat-stipendiet, är uttagen till utställningen med Object of Value. Motiveringen lyder: ”Spånig caesarpall i allmogestil. Här möter ‘Jag,
Claudius’ Selma Lagerlöf i Värmland – det som förr
var en korg har nämligen blivit en kejserlig pall.
Vi ser ett nytt och materialsnålt sätt att använda
spånslöjdsteknik som kan stå sig starkt i samtiden
och kanske även möjliggöra stora volymer.”

- För oss är det viktigt att lyfta fram berättelserna bakom projekten i Ung svensk form - utställningen tar upp många viktiga frågeställningar inom hållbarhet, genus, materialutforskning. Vi ser mer och mer att form och design väcker känslor och ger insikt, berättar Karin Wiberg, projektledare Ung svensk form.

Övriga medverkande: Linnea Olmarken, Jennifer Bergkvist, Emma Brålander, Kristin Larsson, Mariana Silva Varela, Ida Pettersson, Isa Andersson, Victor Alge, Andrej Maiinin, Matilda Noberg, Josefine Gennert Jakobsson, Julia Westerberg, Martina Skyttberg, Kyung-Jin CHO, Emelie Kasholm, Anna Sjöberg Malin Berglund, Helen Runting, Anne Mette Agga Stage, Joel Fjällström & Rebecca Petrini, Hemmo Honkonen, Alecsander Rothschild, Daniela Juvall, Per Nadén, Björn Friborg, Amanda Borgfors Mészàros, Alvina Jakobsson, Benedetta Crippa, Anton Kolbe.

Juryn bestod i år av Samir Alj Fält, Parasto Backman, Margarita Bergfeldt Matiz, Marcus Engman, Salka Hallström Bornold (juryordförande), Tom Hedqvist, Åsa Jungnelius, Henrik Johansson, Petra Lilja, Tor Lindstrand, Kieran Long, David Polfeldt, Bea Szenfeld och Bolle Tham.

Turné 2018

8 feb–18 mars, ArkDes, Stockholm
23 mars–13 maj, Form/Design Center, Malmö
2 juni–26 augusti, RIAN designmuseet Falkenberg
Oktober, Tokyo (datum och visningsplats TBC)
Fler nationella och internationella visningsplatser tillkommer

Om Ung Svensk Form

Ung Svensk Form är en jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning som har till syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. I Ung Svensk Form lyfts behovet av att skapa och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. Ung Svensk Form delar inte upp ansökningar i kategorier och anledningen till det är att vi vill stimulera gränsöverskridande projekt. Alla områden inom design och formgivning välkomnas: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, inrednings- och utställningsarkitektur, möbler, konsthantverk, armatur, glas, keramik, metall, textil och mode. Mer information om Ung Svensk Form finns här.

AV:

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-09-20