"A second ago". 12 berättelser om design som kan förändra världen.

Nyhet: 2019-02-01

I utställningen ”A second ago” har 12 studenter inom design och konsthantverk arbetat med frågan om vilken roll som design kan spela i dagens samhälle. Nu visas deras projekt på Stockholm Furniture & Light Fair, 5–9 februari.

Utställningen ”A Second ago” handlar om att ta ställning och om viljan att göra skillnad. Varje student fick identifiera en situation eller företeelse som hen anser är i behov av diskussion och eventuell förändring. Projekten som nu visas berättar historier om en annan värld, med andra värderingar.

Belle av Sofie WalleniusSofie Wallenius är student på kandidatprogrammet i design, årskurs 3. Hennes spegel Belle handlar om kroppsförakt. Användaren av spegeln väljer själv hur stor den ska vara och väljer på så sätt också hur stor del av den egna kroppen som ska synas.
– Belle symboliserar vikten av att våga se på sig själv, säger Sofie Wallenius. Att man kan rulla in spegeln och göra den mindre, gestaltar hur svårt det tidigare var att möta sin egen spegelbild.

Confused av Johanna Denecke. Foto: Anna Junebro

I projektet Shaping ephemerality - mediating sustainability thoughts through sugar lyfts frågor om material och hållbarhet genom Milenas Faés koppar och fat gjorda av socker. Och Johanna Deneckes verk Confused består av tre stolar som belyser den obekväma process som tonåren kan vara, när allt ändrar proportioner och är i förändring.

Verk som öppnar för samtal om designs roll

Temat A second ago kopplar till en snar framtid som skulle kunna se annorlunda ut. Mattias Rask, lärare och tekniker på HDK, är ansvarig för utställningen.
– Utopin möter det praktiska och konstnärliga utförandet i studenternas verk, säger Mattias Rask. Verken erbjuder samtal om vilken roll som design och formgivning kan spela i ett samhälle och i en samhällsförändring. Vi hoppas att de som möter oss i montern blir inspirerade till att diskutera de frågor som lyfts.

Utställningen A Second Ago visas på Stockholm Furniture & Light Fair, på Älvsjömässan 5–9 februari, i monter C18:23

Fler bilder och information om projekten: www.hdk.gu.se/a-second-ago

Utställande studenter

Anna Junebro