Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bilden - en normkritisk kommunikation bortom ord

Föreläsning

På vilka sätt kan bildämnet stärka elevers identitet och normkritiska medvetenhet? Bildlärarna Caroline Söderblom Jarefjäll och Anna Maria Lindberg föreläser om deras erfarenheter gällande bildämnet och normkritik, #metoo och kommunikation.

Caroline Söderblom Jarefjäll: Bildlärarrollen i gymnasieskolan, möjligheter och dilemman, exemplet #MeToo

En berättelse om när är en viktig samhällsaktuell fråga (#MeToo) kliver in i klassrummet. Elevernas arbete med och gestaltningar av den, samt deras chans att bidra till debatten, vara del i och kanske medverka till en samhällsförändring. Om bildlärarrollen i gymnasieskolan, dess möjligheter och dilemman.

Anna Maria Lindberg: Att synliggöra det som varit osynligt ¿ bild som didaktiskt redskap i andra ämnen på gymnasieskolan

Bild kan uppfattas som ett marginaliserat ämne, som något man sysslar med i en särskild sal skild från skolans övriga verksamhet. Ibland stämmer det. Men bilder och bildskapande har en enastående förmåga att ge näring åt andra ämnen, inte minst när det gäller att lyfta fram och vrida på tankemönster och tillvägagångssätt som kan uppfattas som givna, exempelvis i fråga om vem som syns och vem som har och har haft makten i olika sammanhang. Med kopplingar till ämnena historia och engelska ska vi här studera några praktiska exempel på hur detta synliggörande kan gå till och varför bild inte alls bör hållas vid sidan av, utan med sina unika möjligheter tvärtom ses som centralt i förhållande till skolans värdegrund.

Moderator: Katarina Jansson Hydén

Språk: svenska

Föreläsare: Caroline Söderblom Jarefjäll och Anna Maria Lindberg

Datum: 2019-10-16

Tid: 14:00 - 18:00

Kategorier: Konst- och bildvetenskap

Arrangör: HDK

Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8
Stora hörsalen

Ytterligare information:
Caroline_220 .jpg

Kontaktperson: Olle Essvik

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2019-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?