Education for the future? - Challenges and Visions for higher education in Crafts and Design

Seminarium

Vilken roll kommer högre utbildning inom design och konsthantverk att ha i framtiden? Inbjudna talare samtalar om framtiden, om betydelsen av skapande och om skapandet som ett sätt att lära.

SAVE-THE-DATE
Konferensen är en del av Gothenburg Design Festival. Hela festivalprogrammet blir offentligt i slutet av september.

- - - -

What role will design education play in the future, in light of recent changes in the design industry? Are we currently educating students to be artists and researchers? How do national differences in governmental funding for higher education in the EU impact educational programs? Is there still a value in learning to be a maker? As well as addressing broader question regarding design and crafts education, our invited speakers will also raise questions about the value of hands-on making, making as a way of learning and design and crafts education as a critical context for making.

Participating in the program, among others;

- Rosario Hurtado, Head of Department MA Space & Communication, HEAD - Genève and founder of the design Studio El Último Grito
- Catharine Rossi, Doctor and Associate Professor in Design History, Kingston School of Art, London
- Tamar Shafrir, Co-head of Design Curating & Writing, Design Academy Eindhoven
- Rosario Talevi, Architect and Curator, Universität der Künste Institut für Architektur und Städtebau and Raumlabor Berlin
- Eva Kappel, Head of Education, Designschool Kolding
- Anders Ljungberg, Professor, Ädellab, Konstfack, Stockholm
- Maarit Mäkelä, Associate Professor, Head of Contemporary Design Master Programme and EMPIRICA research group, Aalto University, Helsinki
- Onkar Kular, Professor of Design, HDK
- Jessica Hemmings, Professor of Crafts & Vice-Prefect of Research, HDK
- Sanne Kofod Olsen, Dean at the Faculty of Fine, Applied & Performing Arts, University of Gothenburg

The conference marks the 170 years anniversary of the foundation of the school that is now HDK Academy of Design and Crafts. The school was founded in 1848 by Göteborgs slöjdförening, a private society that still remains active and funds the conference.

- - - -

GOTHENBURG DESIGN FESTIVAL 22-27 OKTOBER 2018
Gothenburg Design Festival är en öppen läroplats som vänder ut och in på universitetet.
Genom utställningar, workshops, föreläsningar, lek och allvar testar vi hur design kan medverka till att skapa en bättre framtid för alla. Och med konstnärliga processer som motor skapar vi nya möten mellan människor.
Alla programpunkter är gratis och öppna för alla.

Datum: 2018-10-23

Kategorier: Konst, Hållbar utveckling