Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hanna af Ekström: Design through a crip perspective

Doktorandseminarium

Välkomna till Hanna af Ekströms 25%-seminarium! Här kommer hon bland annat diskutera hur hon bidrar till att designforskningen öppnar upp för frågor om hur normer gällande funktionalitet reproduceras i design genom att använda ett teoretiskt ramverk av normkritik och crip-teori.
Observera ny tid: 12 mars kl 14!

Observera ny tid: 12 mars kl 14-16.

Historiskt sett har funktionshinderrörelsen haft ett särskilt fokus gällande tillgänglighet inom design och arkitektur i kampen mot social rättvisa. Framväxten av Universal Design kommer från funktionshinderaktivismen, vilket har resulterat i en förändring av arkitektoniska och designade artefakter, som avfasande trottoarkanter och ledstråk.

Under det senaste decenniet har aktivister inom funktionshinderrörelsen inte bara krävt fysisk tillgänglighet. De har också krävt jämställdhet, solidaritet och intagit begreppet funktionalitet som en positiv positionering utifrån ett Crip-perspektiv.

Designade produkter så som leksaker som kritiserar den medicinska modellen, Cp- öl som konfronterar funkofobi och egengjorda bärbara ramper som väcker frågor om inkludering är design som syftar till att lyfta fram frågor gällande social rättvisa för personer med normbrytande funktionsvariationer.

Hanna af Ekströms bidrag till designforskningen är att öppna upp för frågor om hur normer gällande funktionalitet reproduceras i design genom att använda ett teoretiskt ramverk av normkritik och crip-teori. Som en del av avhandlingen kommer hon presentera ett underlag gällande forskningsmetodik och kopplingen mellan design och aktivism inom funktionshinderrörelsen.

Ekström presenterar också bakgrunden till två kommande forskningsprojekt. Det första projektet är ett samarbete med föreningen Grunden med fokus gällande social rättvisa och representation av personer med intellektuella funktionsvariationer. Det andra projektet handlar om begreppet unlearning med syfte att finna metoder som belyser frågor gällande privilegier och funktionsmaktsordning. Slutligen analyserar hon olika begrepp inom crip teori i relation till design.

Seminariet kommer att hållas på engelska. Frågor efter diskutantens opponering kan ställas på svenska eller engelska.

Titel på avhandlingen: Design through a crip perspective

Diskutant: Karin Ehrnberger, doktor i produkt- och tjänstedesign med inriktning normkritisk design.

Vill du ta del av texten i förväg, kontakta: hanna.af.ekstrom@hdk.gu.se

Foto: Hanna af Ekström

Datum: 2018-03-12

Tid: 14:00 - 16:00

Kategorier: Jämlikhet/jämställdhet, Konst, Forskning, Hållbar utveckling

Arrangör: HDK

Plats: Grunden Grand Bazar, Andra långgatan 46, Göteborg

Kontaktperson: Hanna af Ekström

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2018-02-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?