Josefin Wilkens

Studenter

Konsthantverk och design vid Steneby

Textil-Kläder-Formgivning grundnivå

Josefin Wilkens

josefinwilkens91 [at] gmail.com
Jag heter Josefin Wilkens och går tredje året på Hdk Steneby inriktning Textil,Kropp-Rum.

Apperal

Jag har under hösten varit på utbyte i Usa, på Rhode Island School of Design. Där läste jag två kurser på textilavdelningen och en kurs på modeavdelningen. Den kursen jag läste på mode kallades Cut and Sew, knitted fabrics. Där jobbade jag med stickade tyger och fick i uppgift att skapa en look. Jag jobbade utifrån konceptet Mixed Identitys, som handlar om hur människor uppfattar mig som person och hur det i själva verket är. Jag skapade en karaktär som tilläts att vara både hård och mörk men mjuk och skör på samma gång.

Jacquard

My own designed Jacquard fabrics.

Fine arts

Fine arts var en kurs jag hade på den textilavdelingen. Där jobbade jag med känslor jag hade mycket under utbytet som tex: Längtan, stess och ångest. Dessa blev utgångspunkt när jag arbetade vidare med masker. Det var ett sätt att få undan känslorna från mig se dem på någon annan. Senare utvecklades arbetet mer till att undersöka vad som händer med en person som bär mask. Hur förändras den framör kameran och vad för slags karaktär skapas?

Fine arts

Inom fine arts jobbade jag även med skumgummi skulpturer. Jag arbetade på endast utifrån känslan, längtan.

Egenformulerat projekt

I detta projekt har jag jobbat med kroppen som utgångspunkt. Jag ville försöka förvränga kroppen emd hjälp av färg och form. Jag jobbade utan att veta vad slutresultatet skulle bli. Projektet är fortfarande under arbete.
Fotograf: Justus Braunschweig

Stickning fördjupning

Fotograf: Thea Thorheim

Kostym mot Scen

I denna kurs blev vi tilldelade tre olika manus. Jag valde Sara Stridsbergs manus "Dissekering av ett snöfall". Vi fick i uppgifta att gestalta tre av karaktärerna ur manus för att sedan sy upp kostym åt en av dem. Jag valde drottningen som kämpar med sin ångest över att vara en man född i en kvinnas kropp med förväntningarna att styra ett land som en konung men att följa de plikter som finns för en drottning.

Mina hem

På min sommarkurs på Hdk-Steneby jobbade jag med ett projekt som jag har valt att kalla "Mina hem". Det gick ut på att jag skapade en jacka för varje plats jag har bott på. hittills har jag gjort tre stycken. Jag hoppas kunna slutföra projekt och få ihop sex stycken. Jag ville att varje jacka skulle ha känslan av platsen samt ha ett tryck/karta på ryggen som representerade det viktigaste med platsen. Jag valde att göra dem som bombarjackor, då de för mig har en känsla av pondus och tillhörighet vilket jag också känner med platserna.

Tryck

I tryckkursen jobbade jag med kontraster mellan äckligt och vackert. Jag ville blanda sådant som vi anser som sopor med något av det vackraste vi har. Jag tryckte fimpar tillsammans med magnolior. Jag ville se om det vackra kunde konkurrera ut det äckliga. Mitt slutprojekt blev en bananskalsdress i två delar.
Fotograf: Josefin WIlkens

Konstruktion/Dekonstruktion

Projektet handlade om att vi konstruerade en yta som vi sedan dekonstruerade. Jag ville göra verk som tog en ny uttrycksform när de kom upp på en kropp. De blir de som formar kroppen och inte tvärtom. För mig är verken egna organismer som får leva sitt eget liv. Jag har jobbat med plastband som jag spände upp och vävde för hand. Sedan har jag knutit in sammetsband i väven och format olika strukturer. Model: Alma-Qlara Markbo

Självporträtt

En veckas ljusstudier på självporträtt resulterade i dessa målningar i akryl och akvarell.
Fotograf: Frida Nordenlöw/ Josefin Wilkens

Kropp och volym

I detta projekt jobbade jag med hålet som fokus. Med frågeställningen: Behöver kläder vara hela? Vart går gränsen mellan ett konstruerat hål och ett oavsiktligt hål? Jag har jobbat med återvunna material. Model: Josefin Wilkens samt Thea Thorheim
Fotograf: Frida Nordenlöw

Hals

Detta projekt var egentligen en del av mitt Kropp och volym projekt. Men jag valde att ha det som ett separat verk. Den är stickad förhand i fuskpäls.