Historia

HDK grundades redan 1848, mer än hundra år före Göteborgs universitets tillkomst. Anledningen var att man vid övergången från hantverk till industri upptäckte att det uppstod behov av en helt ny yrkeskategori.

Tidigare hade hantverkaren fört vidare sina kunskaper i till exempel konstsmide eller möbelsnickeri till sina lärlingar och gesäller. Men i och med skråväsendets avskaffande 1846 och införandet av näringsfrihet 1864 krävdes inte längre yrkeskunskap för att starta ett företag, en verkstad eller fabrik.

Med fabrikörer som kanske saknade fackkunskap, maskiner som behövde instruktioner och mer eller mindre outbildade arbetare behövdes nu ytterligare en profession som kunde tillhandahålla skisser och modeller. De kallades länge mönsterritare och var särskilt begärliga inom den framväxande konstindustrin.

I Sverige startade även fyra år tidigare Konstfack i Stockholm med samma inriktning som HDK. Bakom de två skolorna stod var sin stödförening vars finansiella och pedagogiska stöd länge var avgörande för kontinuiteten i verksamheten. I Stockholm hette den Svenska Slöjdföreningen (numera Svensk Form) och i Göteborg Slöjdföreningen i Göteborg. Föreningarnas motiv var i högsta grad protektionistiskt, eller vad man vid denna tid kallade ”fosterländskt”, nämligen att kvalitativt höja den svenska industrin för att därigenom göra importen mindre behövlig och begärlig.

Skolorna fångade upp ett väldigt utbildningsbehov och snart undervisades det på olika nivåer såväl dagtid som kvällstid. De var också pionjärer när det gällde att ge kvinnor rätten till vidareutbildning. Vid HDK antogs kvinnor från 1876 och då anställdes också fyra lärarinnor för att ta hand om deras undervisning i bland annat frihandsteckning, bokföring, sifferräkning, välskrivning, textning, modellering, träskärning och papparbete. I den manliga undervisningen ingick ett flertal tekniska och konstruktiva ämnen.

Historiabild

Dekorativ målning på HDK 1920

Frihandsteckningen var hela tiden central men det var först runt 1900 som den slaviska kopieringen övergavs och ett mer personligt uttryck blev tillåtet. Den tidigare ganska tekniskt betonade undervisningen förändrades samtidigt och kom under inverkan av Arts & Crafts-rörelsen och jugendrörelsen att orienteras mer mot konsthantverkshållet.

Nu tillkom också den första av skolverkstäderna som skulle bli HDK:s framtida signum. Ämnet konsthistoria ingick hela tiden som ett smakuppfostrande inslag. Utöver konsthantverket har grafisk design, möbelformgivning och textilkonst sedan länge haft en stark ställning vid skolan medan industridesign infördes på schemat första gången 1966. Utbildningarnas namn och inriktningar har ändrats under åren.

Kärt barn har många namn, brukar man ju säga. HDK har under sin 160-åriga historia ändrat namn några gånger. När skolan startade 1848 var namnet Slöjdföreningens skola, i folkmun kallad ”Slöjdis”. Namnet ändrades 1964 till Konstindustriskolan. Vårt nuvarande namn, Högskolan för Design och Konsthantverk, oftast förkortat HDK, har vi haft sedan 1989.

HDK har funnits på Kristinelundsgatan sedan huset byggdes 1904, granne med det år 1916 invigda Röhsska museet. Vi är idag en del av Göteborgs universitet (införlivad 1977) och Sveriges första konstnärliga fakultet.

Textförfattare: Lasse Brunnström

HDK exteriör, ca 1910. HDK exteriör ca 1910.