Storslam för Kauppi & Kauppi

Det blev storslam för HDK-alumnerna Johan och Nina Kauppi. Av över 5 000 internationella bidrag i årets German Design Award har designerduon Kauppi & Kauppi blivit trefaldigt belönade.

– Det är stort. Redan att bli nominerad kändes hedersamt. Vi tog guld i stora tävlingsklasser som public design och möbelkategorin. Det har varit nästan plågsamt sedan vi fick beskedet om guldmedaljerna och fick veta att vi inte fick avslöja det för någon, säger Johan Kauppi till Norrbottens Affärer.

Både Johan och Nina har magisterexamen från HDK 2006. Johan Kauppi studerade på designprogrammet och arbetar i dag multidisciplinärt med produkter, möbler, inredning och konceptdesign. Nina Kauppi studerade smyckekonst och arbetar i dag som formgivare, produkt- & industridesigner. I sina uppdrag har hon designat kollektioner för bland andra Tiffany & Co i New York.

Deras vinnande bidrag:

• Kebne utomhusgym vinner guld i kategorin Public Design. Motivering: Kebne är ett minimalistiskt utomhusgymnastik som bildar ett abstrakt bergslandskap, inspirerad av Sveriges högsta berg Kebnekaise. En produkt som positionerar sig någonstans mellan offentliga möbler, skulptur och landskapsarkitektur. Samlingen är utformad av fem enheter avsedda för styrketräning, stretching och andra övningar där endast den kroppen används som motvikt och som erbjuder oändliga möjligheter. Kebne skapar stora möjligheter till lustfull, social träning.
  • Wakufuru möbelgrupp vinner guld i den prestigefulla kategorin "Furniture" inom Excellent product design. Motivering: Ett system av bord och bänkar som kombinerar ljudabsorption och massivt trä på ett innovativt sätt. Möblernas unika hörnkonstruktion skapar ett konsekvent system där alla bord- och bänkenheter är konstruerade på exakt samma sätt, oavsett storlek eller höjd. Dold under varje möbel är en effektiv ljudabsorption, strukturerad i flera lager.
  • Sublte golvskärmar premieras med winner i kategorin Office Furniture.

Mer information om tävlingen och vinnarna finns här.

Prisutdelningen sker i samband Ambiente-mässan i Frankfurt den 9 februari 2018. Mässan besöks årligen av cirka 140 000 människor från över 100 länder.