Övriga nyheter

Nyheter
Övrigt

Johanna Lepikkö, Jonatan Appelfeldt och Emma Hasselblad tilldelas nyinstiftat stipendium

Johanna Lepikkö, konstnärlig masterexamen i design vid HDK 2016, Jonatan Appelfeldt, möbeldesign inriktning trä grundnivå och Emma Hasselblad, konsthantverk avancerad nivå har erhållit första upplagan av det nyinstiftade stipendiet Mi talent.

- Det känns väldigt kul att de här stipendiet är kopplat till ett uppdrag. För mig innebär det en möjlighet till fortsatt lärande; jag kommer få formge en produkt och vara med i fabriken och se hur en tillverknings process ser ut, säger Johanna Lepikkö och fortsätter:

- Jag ser mig inte som en produktformgivare i första hand, så därför är den här möjligheten extra spännande för mig. Tidigare har jag arbetat mer grafiskt och senaste åren har mitt focus varit på rumsligt berättande. Men det centrala i mitt arbete har alltid varit berättandet, oberoende av format. Så på den punkten kommer det inte bli någon skillnad.

Syftet är att ge stipendiaten värdefull kunskap och förståelse för designproduktionens villkor i Sverige och den uppmärksamhet och synlighet som krävs för att lyckas slå sig in i en hårt konkurrensutsatt bransch. 

Stipendiet består av två delar. Den första är att få hjälp att producera en prototyp och delta i utvecklingsarbetet i Mitabs fabrik. I den andra delen ställs stipendiaternas prototyper ut tillsammans i en tillfällig, samarrangerad utställning. Utställningen kommer att genomföras under våren 2017 i Stockholm.

Översiktsbild från separatutställning (Foto: Daniel Wirgård). Utforskande examensarbete om rumsligt berättande med focus på sinnena. Titel: Leena Smile, Pälsdrakar, Musikaliska Husmöss & Nakna Knähundar. Johanna om verket: "Det är görandet som är kärnan i detta projekt. Målet var att förvärva kunskaper och erfarenheter om rumsligt berättande; genom att konfronteras med och utforska karaktärer och rum genom min kropp. Sinnena fick en betydande roll när jag skulle översätta titelkaraktärerna till rumsliga installationer och object. Karaktärerna kommer ursprungligen ur en av mina böcker: Så levde de [         ] i alla sina dagar (2014). Jag fick ställa mig frågor som: hur doftar Leena Smile, hur känns det att hålla i en Pälsdrake, hur låter den Musikaliska Husmusen och hur ser en Naken Knähund ut egentligen?"