Sara Stiber - Alumn

Studenter

Alumner

 

"Satsa på exjobbet - det kan öppna dörrar"

Vad gjorde du direkt efter att du slutat på HDK?

– Som examensarbete gjorde jag och Eva-Johanna Isestig [före detta Sandberg] ett Child Culture Design-koncept för 9–12-åringar till en ny avdelning på Malmö Stadsbibliotek. Efter examen fick vi lov att implementera konceptet, Balagan, som handlade om att skapa en berättarinriktad verksamhet på biblioteket och på webben.

– Under tiden hann vi också starta barndesignbyrån Kidding, där vi gjorde verksamhetskoncept, utställningar, webbsidor och inredningsuppdrag riktade mot barn.

Vad gör du i dag?

I dag driver jag och en annan före detta klasskompis från HDK, Lina Lagström, Barnens Designbyrå – ett projekt vi startade för ett och ett halvt år sedan. Hittills har vi arbetat ungefär som Kidding gjorde, med koncept som vi utvecklar tillsammans med barn. Drömmen med Barnens Designbyrå är att kunna påverka så att det blir enklare att involvera barn i utvecklingsprocesser. Än så länge driver vi projektet på deltid bredvid andra anställningar. Jag jobbar som grafisk designer och webbdesigner, både som anställd och frilans.

Hur hamnade du där – hur har din yrkesväg sett ut?

Efter Kidding kände jag att jag ville ta det lite lugnare ett tag. Då var det skönt att bli anställd istället för att själv driva företag. Sedan dess har jag känt att en kombination funkat bäst. Att få gemenskapen från arbetsplatsen och äventyret från de egna projekten.

­– Min första anställning var som grafisk designer och processledare i ett projekt som handlade om aktivism och att göra politik intressant för unga. Min andra anställning var som designer och kommunikatör i ett projekt som handlar om utveckla skogsträdgårdar med barn. Att lära sig helt nya saker på jobbet har känts som den största gåvan för mig. Att lära sig oväntade och, faktiskt ofta oväntat värdefulla grejer, som att anlägga sin egen skogsträdgård, eller metoder för gruppers interndemokrati.

Hade du någon slags strategi, redan under din studietid, för att påverka din framtida karriär?

Min strategi har alltid varit att gå på magkänslan och inte fundera så mycket på karriär. Från att ha pluggat kurser i grafisk design valde jag att hoppa på en interaktionsdesignutbildning. Då kändes grafisk design så platt – jag ville designa upplevelser. Interaktionsdesign innebär en användarorienterad designprocess och upplevelser är ju subjektiva, och därför måste man utgå extra mycket från användaren upplevelsebaserad design.

– Det tänket tog jag med till CCD – barnen behöver vara med genom hela processen. Medan jag pluggade var jag orolig att det inte skulle gå att få något jobb med inriktningen barndesign/delaktighet/interaktionsdesign, men det kändes som att jag hade rätt ingång för att förstå poängen.

Fick du internationella erfarenheter under utbildningen som har varit till hjälp för din karriär?

Nej, jag var småbarnsförälder på den tiden så jag missade kanske en del resor. Kom som längst till Kompan i Danmark.

Ditt starkaste minne från HDK?

– De starkaste minnena för mig är vännerna och lärarna och gemenskapen på HDK. Att det var så många som älskade det de gjorde.

Vilken lärdom från HDK-tiden är din viktigaste? Några särskilda redskap du fått med dig?

– Jag gick i en klass med många talangfulla personer – illustratörer, en landskapsarkitekt, produktdesigners, en inredningsarkitekt och många fler. Utbildningen var briljant på det sättet att vi samarbetade i projekt utifrån våra kompetenser. Jag samarbetar fortfarande med mina gamla klasskompisar – vi kan olika saker och vi gillar varandra och känner varandra – de är kanske det mest värdefulla jag fått med mig.

Om du skulle ge ett råd till en HDK-student i dag – vad skulle det vara?

– Mitt exjobb gjorde det enkelt att ta steget ut i arbetslivet. Vi gjorde det i samarbete med en intresserad organisation och kunde försörja oss på det ett tag. Dessutom kunde jag och Eva-Johanna lansera oss med det, vilket gjorde det lite enklare att få fler uppdrag efter det. Så mitt råd skulle vara att satsa på exjobbet – där finns chansen att göra något ordentligt, något som kan öppna dörrar.

Sara Stiber

Yrkestitel: barnkulturdesigner

Född år: 1979

Kommer från: Simrishamn

Utbildning på HDK: Child Culture Design, CCD

Examensår: 2011

Övrig utbildning: 
kandidatexamen i interaktionsdesign

Hemsida: www.stiber.se