Johan Dahlbäck - Alumn

Studenter

Alumner

 

"Ta vara på din tid"

Vad gjorde du direkt efter att du slutat på HDK?

– Jag växte upp i ett konstnärshem och visste att yrkeslivet skulle bli tufft, men det var också en av anledningarna till att jag vågade satsa när jag gick ut. Jag tror att det är viktigt att satsa från början, annars är det svårt att känna sig professionell. Jag hade tur och fick ett stort utsmyckningsuppdrag på 150 kvadratmeter precis när jag gick ut.

Vad gör du i dag?

– Det är en otroligt spännande tid som ligger framför mig. Min erfarenhetsbaserade kunskap är som störst nu, så just nu satsar jag stort och bygger en verkstad. Jag försöker även få hit en av mina pensionerade huvudmentorer från Japan.

 – Jag har även fortsatt att arbeta som silversmed. För några år sedan hörde en församling av sig och beställde en vinkanna i silver. Det var en rolig utmaning – ett drygt kilo silver som ska bankas på och som sedan ska samsas med en kalk från renässansen.

Hur hamnade du där – hur har din yrkesväg sett ut?

– Efter att jag tog examen på HDK 1988 har jag framförallt jobbat som flöjttekniker med underhåll och reparationer. Samtidigt drivs jag av att tanken på att utveckla flöjtområdet och har testat olika metaller som exempelvis titan. Några av mina nya lösningar har hamnat i produktion.

– I början gjorde jag även smyckeskonst och stenskulpturer, men insåg att jag inte hann med allt och samtidigt ha familj. Nu är jag mer sparsam på smyckessidan och gör främst smycken på beställning.

Hade du någon slags strategi, redan under din studietid, för att påverka din framtida karriär?

– Jag gick in med tanken att utveckla mig som flöjtmakare, men fångades av bredden som erbjöds och ville lära mig allt. Jag gick in helhjärtat i alla discipliner, vilket har gett mig en förståelse för konsthantverk i stort.

Fick du internationella erfarenheter under utbildningen som har varit till hjälp för din karriär?

– Jag ingick i en grupp som ställde ut både nationellt och internationellt, vilket har lett till ett nätverk av kollegor i Norge, Danmark och Holland. Under mina år på HDK tillbringade jag nio månader i Göteborg och tre i Japan hos en av världens bästa flöjtmakare. I Japan fick jag lära mig olika tekniker att fila i metall, något jag har haft nytta av även som silversmed.

Ditt starkaste minne från HDK?

– Det är en otippad sak – jag var ofta bland de första på skolan och en morgon stod det hundratals par skor uppradade i en korridor. Det visade sig att en av lärarna hade sett hur skoaffären snett mittemot Valand slängde mängder av skor som bara använts vid något tillfälle. Vår lärare grävde fram dem, matchade dem och ställde upp dem på en lång rad. Det var helt klart en udda syn!

Vilken lärdom från HDK-tiden är din viktigaste? Några särskilda redskap du fått med dig?

– Första året fick vi prova på de andra verkstäderna. Jag har haft stor nytta av att förstå de olika disciplinerna. I övrigt gäller det att ta hela processen på allvar och ge sig hän. Jag fick också med mig ett sunt, kritiskt förhållningssätt till arbetet.

Om du skulle ge ett råd till en HDK-student i dag – vad skulle det vara?

– Ta vara på din tid – du kommer aldrig ha samma tid senare i livet. 

Johan Dahlbäck

Yrkestitel: Flöjtmakare och silversmed

Född år: 1958

Kommer från: Göteborg

Utbildning på HDK: 

Examensår: 1988

Övrig utbildning: musik, biologi och pedagogik