Jens Thoms Ivarsson - Alumn

Studenter

Alumner

 

"HDK har utbildning i världsklass"

Vad gjorde du direkt efter att du slutat på HDK?

– Först körde jag ut frukt och grönsaker. Sedan var jag trumtekniker och turnéledare för Hardcore Superstar efter att en kompis ville att jag skulle hoppa in under en Europaturné. I turnébussen slog det mig att de här killarna gör det de brinner för och älskar ­– det vill jag också. Så då drog Jag och Mats Nilsson igång byrån Thoms och Nilsson.

Vad gör du i dag?

– Jag har bott här i Jukkasjärvi i tre år nu. Att det bra finns 548 åretruntboende är en stor kontrast mot Göteborg, men det passar oss väldigt bra. Min uppgift på Ishotellet är att rita allt som ligger utanför själva ishotellet, det vill säga isbarer, mode och utveckla nya produkter till hela världen.

Hur hamnade du där – hur har din yrkesväg sett ut?

– Runt 2003 såg jag ett program om Ishotellet på tv och tyckte att is verkade vara ett spännande material att arbeta med. Så jag tog jag kontakt med dem, skickade bilder på det jag gjort som stenhuggare och blev sedan inbjuden att arbeta med dem. Ishotellet blev sedan ett av Thoms och Nilsson största kunder och efter tio år frågade de mig om jag ville bli designchef.

Hade du någon slags strategi, redan under din studietid, för att påverka din framtida karriär?

– Både ja och nej, jag valde att inte koppla mitt examensarbete till traditionell produktdesign utan till analogt, fysiskt material.

Fick du internationella erfarenheter under utbildningen som har varit till hjälp för din karriär?

– Ja, vi hade lärare från skolor utomlands och jag tog mitt fjärde år i varumärkesstrategi i London. På den tiden jag gick på HDK låg fokus på att man skulle bli anställd som industridesigner, vilket jag tyckte var synd. I London låg mycket mer fokus på att driva eget företag.

Ditt starkaste minne från HDK?

– Sammanhållningen i klassen! Den var fantastisk. Vi var tio personer som hjälptes åt hela tiden och vi fick till och med ett stipendium för vårt samarbete. Jag lärde mig mycket från de andra och har fortfarande kontakt med flera av dem fortfarande.

Vilken lärdom från HDK-tiden är din viktigaste? Några särskilda redskap du fått med dig?

– Framför allt designprocessen. Vi hade P O Wikström i designpedagogik. Han var genuin, otroligt kunnig och kom från det gamla gardet designers. Hans designmetodik var väldigt basic med fokus på hållbarhet, något jag har med mig än i dag.

Om du skulle ge ett råd till en HDK-student i dag – vad skulle det vara?

– Jag har varit runt på många skolor efter att jag slutade och är väldigt glad för att ha gått på HDK. De studenter som går ut HDK får en utbildning i världsklass. För min egen del var det viktigt att hitta ett område som är roligt och fokusera på det under studietiden. En annan sak är att man har ett stort ansvar som designer – vi behöver inte stoppa in fler produkter på marknaden utan bättre. 


Se och lyssna på Jens Thoms Ivarsson "Designing with water" från TedX i Göteborg (2011).
 

Jens Thoms Ivarsson

Yrkestitel: designchef

Född år: 1972

Kommer från: Göteborg

Utbildning på HDK: industridesign

Examensår: 2001

Övrig utbildning: ett år som utbytesstudent i Design & Communication på Ravensbourne i London.

Hemsida: www.icehotel.com