Eva Hild - Alumn

Studenter

Alumner

Ditt examensarbete från HDK blev väldigt uppmärksammat. Påverkade det dig och dina möjligheter till uppdrag och utställningar på något sätt?

Absolut! Uppmärksamhet föder mer uppmärksamhet. Det var starten på yrkeslivet. Jag blev erbjuden att ställa ut, och via utställningarna såldes mina verk till museer och institutioner. I början är det självklart viktigt att synas för att överhuvudtaget finnas med på kartan. Jag har också varit aktiv när det gäller att skicka ut bilder och presentera mitt arbete i olika sammanhang.

Vad gjorde du, direkt efter att du slutat på HDK?

Jag och Torsten köpte hus med ateljé utanför Borås. Renoverade. Ställde ut examensarbetet tillsammans med de andra x-keramikerna runt om i Sverige. Skickade ut bilder och tackade ja till de flesta erbjudanden om utställningar. Födde andra barnet.

Jobbade mycket i ateljén; gick vidare utifrån temat i examensarbetet och utvecklade mina tunna, organiska, skulpturala former. Ett och ett halvt år senare hade jag min första separatutställning i Stockholm.

Vad gör du i dag?

Fortsätter mitt utvecklingsarbete i ateljén. Jag ser det som en långsam (livslång?!) process, där jag undersöker och sakta förändrar mina former utifrån min livssituation. Form follows life skulle jag vilja uttrycka det. Jag ställer ut någon eller några gånger per år; alltifrån New York och SydKorea till Umeå. De senaste åren har jag utfört några offentliga uppdrag (t.ex 150 m. betongmur, porslinsplattor till kapell och större metallskulpturer för utomhusbruk) och skissar just nu på ytterligare utsmyckningsuppdrag. Jag gillar utmaningen att gå upp i format och utforska möjligheterna i andra material.

Hur hamnade du där? Hur har din yrkesväg fram till i dag sett ut?

Min väg till ett konstnärligt yrke var inte spikrak. Jag utbildade mig först till sjukgymnast och funderade på att läsa vidare inom medicin. Men så fort jag hamnade på en kvällskurs i lera och senare kroki så kände jag att det var ju DETTA som jag ville göra. Jag var väldigt motiverad och målinriktad och kastade mig in i utbildningen med stora ambitioner och en känsla av att äntligen ha hamnat rätt. Sedan har jag fått kämpa med den konstnärliga biten (att hitta fram till ett eget uttryck), dels för att jag kom från det hantverksmässiga hållet och dels min akademikerbakgrund där konst inte var självklart att syssla med på heltid.

Rent praktiskt har det också varit toppenbra att bo och arbeta i ett billigt, större hus utanför storstad. Det har inneburit låga omkostnader vilket har gjort att jag kunnat jobba på med keramiken utan att behöva ta andra ”brödjobb”.

Ditt starkaste minne från HDK?

Jag måste ju säga Torsten (inredningsarkitekt), eftersom vi träffades där! Men bortsett från det så minns jag många delar: matlaget (jag fick en kokbok när vi slutade…), kafferasterna, gipskurser och rakubränningar… men framförallt hur HDK förändrades under min tid: från smutsen, dammet och överfyllda lokaler när jag började, ut till Götaverken under ett år (vilket var jättejobbigt och jätteberikande) och sedan tillbaka in i det nyrenoverade och ordnade. Precis som de olika platserna hade olika karaktär så var det olika lärarteam i olika perioder vilket också påverkade utbildningen jättemycket. I efterhand ser jag det som väldigt positivt. Så egentligen är det mångfalden jag minns mest!

Vad är din viktigaste lärdom från HDK-tiden?

Att sköta sitt eget i bruset! Självständighet och samtidigt närhet.

Hade du någon slags strategi, redan under din studietid, för att påverka din framtida karriär?

Nej, inte mer än att jobba mycket, prova mycket. Med lust och vånda som bränsle drev jag mig själv framåt. Jag skaffade mig en bank av prover, erfarenheter och utkast, och det har jag haft mycket nytta av.

Om du skulle ge ett råd till en HDK-student i dag – vad skulle det vara?

Använd verkstäderna, experimentera mycket, passa på att fördjupa dig (i dig själv konstnärligt och i de uttryck som känns spännande); prova allt, även det banala. Och lägg lite tid på att se dig omkring: ta in omvärlden, gör studiebesök och ta vara på kollegorna! Var inte rädd!

Eva Hild

Yrkestitel: Konstnär/Skulptör/Keramiker: beroende på situation

Född år: 1966

Kommer från: Borås

Utbildning på HDK: Keramikkonst

Examensår: 1998

Övrig utbildning: Ettårig konstnärlig utbildning på Östra Grevie folkhögskola. Fördjupningsår på Gerlesborgsskolan Bohuslän under HDK-tiden

Hemsida: www.evahild.com

Portfolio

Fotograf: Eva Hild
eva_hild_complex_foto_Eva_Hild.jpg

Complex

Fotograf: Anna Sigge
eva_hild_funnel_loop_foto_Anna_Sigge.jpg

Funnel Loop

Fotograf: Anna Sigge
eva_hild_loop_through_fot_Anna_Sigge.jpg

Loop Through

Fotograf: Eva Hild
eva_hild_struktur_foto_Eva_Hild.jpg

Struktur