Press

Pressmeddelande

Stories by the water: möbeldesignstudenter berättar om Dalslands kulturarv på den internationella möbelmässan i Milano, 12-17 april

Utställningen Stories by the water tolkar dalsländska traditioner och historia. Objekten är skapade av studenter från HDK:s program Möbeldesign inriktning Trä, som ges vid Steneby, en internationell utbildningsmiljö i Dals Långed. Studenter från Sverige, Taiwan, Storbritannien, Nederländerna, Venezuela och Kroatien har skapat möbler och objekt som är samtida tolkningar av lokala traditioner och historia. Stories by the water visas under den internationella designveckan i Lambrate, Milano 12-17 april.

Dalslands kanal har på ett påtagligt sätt format hela Dalsland under nära 150 år. Utställningen Stories by the water visa 12 studentprojekt som handlar om tolkningar av tradition, arv och historia i Dalsland.

Till exempel:

Sophie Hardys runda bord Breaking Surface ser vid en första anblick enkelt ut, men bordets fasettslipade kant avslöjar över sextio lager av papper och anspelar på ett subtilt sätt på pappersbrukens centrala roll i det dalsländska samhället. En stor del av förarbetet har skett i samarbete med den nyss inflyttade konstnären Habib Alraii, som liksom många andra flytt krigets Syrien och nu bor i Dals Långed. Med Breaking Surface vill Sophie ingjuta hopp i en bygd som är hårt drabbad av nedlagda arbetsplatser. Hon vill visa på den potential som finns i människorna runt kanalen, både de som fötts och vuxit upp där, de som flyttat dit för att arbeta vid bruken eller de som idag kommer som flyktingar undan krig.

Matz Engdahls projekt Funt sticker ut och utmanar. Matz undersökte platsen runt Billingsfors kyrka, som ligger i nära anslutning till ett stort pappersbruk. Människor har fötts, levt, arbetat och begravts på och runt denna plats. Matz valde att skapa en dopfunt, där en grop på kyrkogården utgjorde gjutform. Dopfuntens råa karaktär – där stenar och gräs har fastnat i leran och får sitta kvar – har kombinerats med en vackert och mjukt rundad skål i trä. Dopfunten är förankrad och upphängd i en ställning som i sakral enkelhet blir ytterligare en kontrast till dopfuntens jordiga språk och skulpturala värde.

Ytterligare tio möbler eller föremål visas. Formgivarna går eller har gått på programmet Möbeldesign inriktning trä på HDK: Pontus Svenson, Matz Engdahl, Wei Ying-Yu, Jonatan Appelfeldt, Sophie Hardy, Oda Homlong Klarén, Steven Polak, Marie-Louise Velthuijzen, Luka Jelušić, Josha Woudstra, Alice Huldtin och Vanessa Fernandez. Programmet ges på Steneby, en internationell utbildningsmiljö i Dals Långed.

Öppningsdatum: 12 april kl. 10.00
Vernissage: 13 April kl. 20.00 – 22.00
Monter: Monter L, Ventura 14, Via Ventura, Lambrate, Milano

För mer information och intervjuer
Student Sophie Hardy: soph_hardy [at] yahoo.co.uk, 0727391118
Student Matz Engdahl: matzengdahl [at] gmail.com, 0762 736 201
Ansvarig lärare för utställningen samt programansvarig: Rasmus Malbert, rasmus.malbert [at] hdk.gu.se, 0709 205 058
Kommunikatör Carina Krantz, carina.krantz [at] hdk.gu.se, 0701-463 996

Webplats: www.storiesbythewater.com
Instagram: @storiesbythewater
Hashtags: #thisishdk #storiesbythewater
Om Ventura Lambrate: www.venturaprojects.com

Pressbilder
Högupplösta bilder kan laddas ner här: LÄNK TILL HDK!

Ackreditering
Information om ackreditering till Salone del Mobile: www.salonemilano.it/en/

HDK visar samtidigt ytterligare en utställning på Ventura Lambrate – ”Together” av studenter på den fristående kursen ”Form som värdeskapare”.

Sophie Hardy, Foto: Marie-Louise VelthuijzenLadda ner
Matz Engdahl. Foto: Sophie HardyLadda ner