Press

Nyheter
Pressmeddelande

Se alla examensprojekt redan nu!

Nedräkningen är igång. Med elva dagar kvar till examensutställning 2017 lanserar HDK i dag webbkatalogen där alla medverkande studenters verk presenteras med text och bild. Välkomna till en virtuell vernissage!

Från och med i dag, den 15 maj, finns samtliga examensprojekt beskrivna på www.hdkexamen.gu.se. Studenterna är avgångsstudenter från kandidatprogrammen Keramikkonst, Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning Trä, Smyckekonst, Textilkonst och Textil-Kropp-Rum samt från masterprogrammen i Konsthantverk och Tillämpad konst och formgivning.

Det här är ett axplock av de 54 studenter som ställer ut på Fixfabriken med start den 26 maj:

Johanna Dolly Aronsson, The Journey, Textilkonst kandidat:
”Oftast när man tänker på bagage tänker man på en väska, en ryggsäck eller något annat den resande kan förvara sina föremål I. Sällan tänker man på att bagage också kan vara något man bär med sig inombords, sitt förflutna.  
Berättelser om att färdas, vilka resor vi gör i livet och av vilka olika anledningar gör vi dem, det bagaget vi bär med oss, vår historia. Vad har den personen du alltid ser på bussen på väg till jobbet att berätta? Vad har din granne för resa bakom sig?”

Rikard Ahlin, Dream(e)scape, Metallgestaltning, kandidat:
”I musiken förnimmer jag atmosfärer. Toner sammansatta till en komposition skapar en berättelse som inte är direkt definierbar. Det är en abstrakt, subjektivt upplevd berättelse, tolkad efter varje person som lyssnar på den. Jag har använt musik som utgångspunkt, och genom en arbetsprocess försökt tolka om musiken till en atmosfär som går att uppleva kroppsligt. Från musik, genom skisser på papper, och vidare in i fysiskt material, uppstod en hängande form, vilken du kan uppleva visuellt. Kanske representerar uttrycket inte musiken i direkt form, men det bär med sig spåren från sitt ursprung.”

Amalia Bille, Blodsband, Keramikkonst master:
”Familj, ätt, härstamning, dynasti, klan, anhöriga, anförvanter, närstående, släkt.
Alla ingår i den kedja av människor som man hör samman med genom blodsband. Ett tvetydigt vackert ord med en mörk efterklang.
Mitt arbete kretsar kring det tveeggade, att porträttera det som är dubbelbottnade i tillvaron eller på olika sätt befinner sig i gränslandet mellan två tillstånd. Längtan är en sådan känsla. Skiljelinjen mellan barn-vuxen, kvinna-man, solid-skör. Mellanlägen. Att finna den absoluta brännpunkten. Släktträdet rymmer familjeberättelser färgade av kärlek, blod, gråt och drömmar. Det är i dessa historier jag hämtat mitt material.”

Sophie Hardy, Object of Value, Möbegestaltning inriktning Trä, kandidat:
”Att kunna kommunicera genom objekt är grundläggande för min roll som designer. I detta examensprojekt har jag valt en utgångspunkt som jag är sympatisk mot och inspirerad av, regionen Siljan i Dalarna. Genom en analys och samarbete med företag och hantverkare i detta område, har jag formulerat och tolkat värdena "tid", "lokalitet", "enhet" och "hållbarhet" för att kommunicera genom en samling av objekt. Tyngdpunkten i detta projekt ligger inte bara i en utredning och övning om hur jag kan kommunicera värderingar genom form, men också varför det är viktigt att göra det.”

Övriga examensprojekt i design kommer att visas i november, inom ramen för HDK:s nya satsning OPEN WEEK – Gothenburg Design Festival.

PLATS
Fixfabriken, Lantvärnsgatan 4, Göteborg (hållplats Vagnhallen Majorna)

VERNISSAGE:
26 maj kl. 17.00. Invigningstal kl. 17.30 av Ulf Dalnäs, prefekt HDK.

ÖPPETTIDER
26 maj–4 juni
Mån: 12.00–18.00
Tis: 12.00–20.00
Ons–fre: 12.00–18.00
Lör–sön: 10.00–17.00

VÄLKOMMEN PÅ VIP-AFTON!
I samband med examensutställning 2017 bjuder vi in till föreläsningar och visning av utställningen den 31 maj kl. 17.00–21.00 på Fixfabriken, Lantvärnsgatan 4 (hållplats Vagnhallen Majorna). Anmäl ditt deltagande till Charlotta Eidenskog: charlotta.eidenskog@.gu.se senast 25 maj.

EXAMENSWEBB
www.hdkexamen.gu.se presenteras alla utställande examensprojekt med text och bild.

HÖGUPPLÖSTA BILDER
Högupplösta bilder på ovan nämnda projekt kan laddas ner till höger. För övriga högupplösta bilder, kontakta kommunikatör Helena Bäckhed, helena.backhed [at] hdk.gu.se, 0766-18 48 83

SOCIALA MEDIER
#hdkexamen2017

KONTAKTPERSONER
Kontaktuppgifter till studenterna finns på respektive students projektsida under Utställande studenter i webbkatalogen.
Utställningsansvarig: Charlotta Eidenskog, tel: 0739 475 477,e-post: charlotta.eidenskog [at] gu.se
Kommunikatör: Helena Bäckhed, tel: 0766-18 48 83, e-post: helena.backhed [at] hdk.gu.se

Johanna Dolly Aronsson: The Journey Foto: Ekaterina LukoshkovaLadda ner
Rikard Ahlin: Dream(e)scape Foto: Ekaterina LukoshkovaLadda ner
Amalia Bille: Blodsband Foto: Ekaterina LukoshkovaLadda ner
Sophie Hardy, Object of Value Foto: Ekaterina LukoshkovaLadda ner