Press

Pressmeddelande

HDK EXAMEN 2016 - Design

4 juni öppnar andra delen av Högskolan för design och konsthantverks examensutställning ”HDK Examen 2016”. Denna gång är det avgångsstudenter i design som visar sina examensarbeten.

Bland årets examensprojekt i design fokuserar flera studenter på relationen människa-institution, som Anna Hydén som ger förslag på barnbesöksrum på fängelser, utarbetat i samarbete med Kriminalvården och organisationen Solrosen. Och Alina Fris och Jenny Annebäcks gemensamma projekt ”The Value of Design in Organizations”, ett samarbete med Socialtjänsten i Angered, som undersöker hur design skapar värde för så väl medarbetare som organisation.

Flera examensprojekt visar exempel på kritiskt ifrågasättande av gällande normer, som t.ex. ”Spice Type” – ett utmanande, typografiskt projekt i Girl Power-anda, av Anna Ahnborg och ”Post-Practical” - Karl-Joel Larssons möbler som inte levererar funktion utan användarens deltagande.

Här finns även projekt som utforskar material och medier. Julia Groth bryter upp tapeten i mindre bitar och gör användaren ansvarig för hur det slutliga mönstret kommer att bli (”The Pattern Printer Project”). Och Nils Bengtsson Blomstrand skapar nya material genom omvandling av havstång, papper, återvunna plastpåsar, pantburkar och restaluminium. Materialen visas i en slutlig möbelkollektion (”The Reform Project”).*

Det här är ett axplock av de examensprojekt i design som ställs ut i denna andra delutställning inom HDK Examen 2016. Studenterna är avgångsstudenter från kandidatprogrammet i design samt från de tre masterprogrammen Design, Business & Design och Child Culture Design.
Alla projekt finns beskrivna på www.gu.se/hdkexamen2016.
I första delen av HDK Examen 2016 visades examensarbeten från studenter i konsthantverk och från HDK vid Steneby. Examensarbetena i konsthantverk visas fram till och med 29 maj på Vasagatan 33. Samtliga verk kan ses på länken ovan.

*Ovan nämnda studenter:
Anna Hydén, masterprogrammet Child Culture Design
Alina Fri & Jenny Annebäck, masterprogrammet Business & Design
Anna Ahnborg, kandidatprogrammet i design
Karl-Joel Larsson, kandidatprogrammet i design
Julia Groth, masterprogrammet i design
Nils Bengtsson Blomstrand, kandidatprogrammet i design

VÄLKOMMEN PÅ FÖRHANDSVISNING
Torsdag 2 juni kl. 15–19 på Vasagatan 33 i Göteborg.
Press är inbjuden till förhandsvisningen av utställningen. Vänligen, anmäl ditt deltagande till kommunikatör carina.krantz [at] hdk.gu.se.

PLATS
Vasagatan 33, Göteborg, våning 5 och 6

ÖPPETTIDER ÖVRIGA DAGAR
Design 4 – 11 juni
Vernissage 4 juni, kl. 12 – 19 med invigningstal kl. 14 av prefekt Ulf Dalnäs.
Öppettider övriga dagar:
5-6 juni, kl. 12-18
7-10 juni, kl. 14-19
11 juni, kl. 12-19

EXAMENSWEBB
www.gu.se/hdkexamen2016 presenteras alla utställande examensprojekt med text och bild.

HÖGUPPLÖSTA BILDER
Högupplösta bilder på ovan nämnda projekt kan laddas ner till höger. För övriga högupplösta bilder kontakta kommunikatör Carina Krantz, carina.krantz [at] hdk.gu.se, 0701-463 996.

SOCIALA MEDIER
#hdkexamen2016