Press

Nyheter
Pressmeddelande

Examensutställning 2017 öppnar på fredag!

– Det syns i examensutställningen att vi har vågat. Vi är passionerade över våra material, vi är nyfikna, säger Lovisa Smedjebäck Youngström en av de 54 studenter som ställer ut under examensutställning 2017.
Vernissage på fredag 26 maj kl. 17.00 – varmt välkomna!

De senaste två åren har examensutställningen huserat i paradvåningar på Vasagatan. I år är utställningen förlagd till Fixfabriken, en före detta plastfabrik i ett industriområde i Majorna. Charlotta Eidenskog, som är projektledare för tredje året på raken, uppskattar förändringen.
– Ja, det här är något helt annat. Fixfabriken är en stor och öppen lokal och vi hoppas att kunna komplettera med besökare som inte brukar röra sig mitt i centrum, säger hon.
De 54 studenterna representerar åtta av HDK:s tolv utbildningar, från både Göteborg och Steneby
– Det är ett spännande projekt. Vi vill lyfta att studenterna är individer, som gör individuella arbeten och projekt. Samtidigt vill vi få en utställningsform som fungerar som en helhet. Det är en utmaning men det är också riktigt roligt.

Lovisa Smedjebäck Youngström går kandidatprogrammet smyckekonst. Hon håller med om att det individuella är viktigt att lyfta i en examensutställning där många program samsas sida vid sida.
– Vi har alla olika utgångspunkter och slutsatser. För egen del tycker jag att processarbeten många gånger är mer intressanta än färdiga objekt. Det finns en öppenhet i dem, ett vägskäl som inspirerar.
Hennes examensarbete ”Förstörelse, otillräcklighet och handtag” handlar om klimatångest, som för henne är förknippat med materialen hon använder i sin vardag.
– En central fråga under processen har varit: Hur kan jag hantera min klimatångest. Jag har ”handterat” genom att göra handtag. Arbetet har resulterat i ett antal handtag, som bär på olika berättelser om hur jag eller vi använder material på jordens bekostnad.

Ellen Dynebrink från masterprogrammet i konsthantverk upplever att konsthantverk får ett större utrymme i detta utställningsformat.
– Det är viktigt för synen på vad konsthantverk är och kan vara, säger hon
Ellen Dynebrink ställer ut med verket ”GLITCH, BOW, BLISS” där hon undersöker begreppet njutning som strategi och metod.
– Jag har utmanat mig själv totalt och gjort ett projekt jag är sjukt nöjd med.

Studenterna är avgångsstudenter från kandidatprogrammen Keramikkonst, Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning Trä, Smyckekonst, Textilkonst och Textil-Kropp-Rum samt från masterprogrammen i Konsthantverk och Tillämpad konst och formgivning.
Övriga examensprojekt i design kommer att visas i november, inom ramen för HDK:s nya satsning OPEN WEEK – Gothenburg Design Festival.

PLATS
Fixfabriken, Lantvärnsgatan 4, Göteborg (hållplats Vagnhallen Majorna)

VERNISSAGE:
26 maj kl. 17.00. Invigningstal kl. 17.30 av Ulf Dalnäs, prefekt HDK.

ÖPPETTIDER
26 maj–4 juni
Mån: 12.00–18.00
Tis: 12.00–20.00
Ons–fre: 12.00–18.00
Lör–sön: 10.00–17.00

PÅMINNELSE: VÄLKOMMEN PÅ VIP-AFTON!
I samband med examensutställning 2017 bjuder vi in till föreläsningar och visning av utställningen den 31 maj kl. 17.00–21.00
. Anmäl ditt deltagande till Charlotta Eidenskog: charlotta.eidenskog@.gu.se senast 25 maj.

EXAMENSWEBB
www.hdkexamen.gu.se presenteras alla utställande examensprojekt med text och bild.

HÖGUPPLÖSTA BILDER
För högupplösta bilder till samtliga studenters verk, kontakta kommunikatör Carina Krantz, carina.krantz [at] hdk.gu.se,

SOCIALA MEDIER
#hdkexamen2017

KONTAKTPERSONER
Kontaktuppgifter till studenterna finns på respektive students projektsida under Utställande studenter i webbkatalogen.
Utställningsansvarig: Charlotta Eidenskog, tel: 0739 475 477, epost: charlotta.eidenskog [at] gu.se
Kommunikatör: Carina Krantz, tel: 0701 463 996, epost: helena.backhed [at] hdk.gu.se

Lovisa Smedjebäck Youngström, smyckekonst kandidat: "Om förstörelse, otillräcklighet och handtag" Foto: Ekaterina Lukoshkova Ladda ner
Lovisa Smedjebäck Youngström, smyckekonst kandidat: "Om förstörelse, otillräcklighet och handtag" Foto: Ekaterina Lukoshkova Ladda ner
Ellen Dynebrink, konsthantverk, master: "GLITCH, BOW, BLISS" Foto: Ekaterina LukoshkovaLadda ner
Ellen Dynebrink, konsthantverk, master: "GLITCH, BOW, BLISS" Foto: Ekaterina LukoshkovaLadda ner