Press

Pressmeddelande

”Almost complete” – när upplevelsen bestämmer funktionen

HDK-studenter visar 14 ofärdiga objekt på Stockholm Furniture & Light Fair, 7-11 feb. I utställningen ”Almost Complete” lyfts mötet mellan föremål och mottagare fram – det är först i mötet som objekten börjar kommunicera och blir fullständiga.

Bakom verken i montern ”Almost Complete” står studenter från både design- och konsthantverksprogrammen vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Projekten som visas befinner sig i ett gränsland – i väntan på att bli upplevda och få sin funktion.

Genom de 14 olika projektens skiftande material, form och funktion synliggörs den komplexa kommunikation som uppstår i mötet mellan objekt och mottagare. Kommunikationen kan som alltid ske genom ögon, händer och hörsel men även genom intuition och handling – utifrån mottagarens perspektiv.

I montern visas till exempel:

La Bour. Sanna Lindholms objekt refererar till vardagliga föremål och material i hemmet. Genom små förskjutningar, i bland annat form, material och storlek, vill hon skapa ett mellanrum för en bredare upplevelse och interaktion. Tolkningen av objektets funktion ligger hos mottagaren.

— Jag har arbetat utifrån vardagliga objekt som om jag inte visste deras funktion, förklarar Sanna Lindholm, student på masterprogrammet i konsthantverk. Jag har öst på, stramat åt, förstorat, förminskat, lånat och tagit för att undersöka vilka nya uttryck och funktioner som kan hämtas i objekten. Genom mina öppna objekt hoppas jag väcka en nyfikenhet hos mottagaren och en dialog med objekten om deras syfte.

Vägglampan Occa, av Mikael Martinsson, student på kandidatprogrammet i design, är en minimalistisk tolkning av en solnedgång. Lampan ändrar färg, likt solnedgången, när användare drar lampskivan nedåt – för att slutligen slockna i bottenläget. Användaren ges inte bara möjligheten att styra färgen på lampans sken utan också kontrollera förloppet i en solnedgång.

Följ arbetet på #almostcomplete

UTSTÄLLANDE STUDENTER I MONTERN:
Simone Affabris
Erica Andersson
Nihan Aycan
Sofia Bankeström
WenFu Chuang
Petter Fjellman-Lätt
Ida Flik
Helen Johannesson
Lydia Kumlien
Sanna Lindholm
Mikael Martinsson
August Olsson

DATUM: 7­–11 februari 2017
MONTER: VH03:48
VERNISSAGE AV MONTER: 7 februari, kl 15

FÖR MER INFORMATION OCH INTERVJUER/ KONTAKT:
Kursansvarig Jesper Norda, Jesper.Norda [at] hdk.gu.se, 0767-611 922
Student Sanna Lindholm: 0704-791 499
Student Mikael Martinsson: 0703-905 903
Kommunikatör Carina Krantz: carina.krantz [at] hdk.gu.se, 0701-463 996

PRESSBILDER
Högupplösta pressbilder kan laddas ner till höger. Fotograf Mikael Martinsson.

HDK medverkar i Stockholm Furniture & Light Fair 2017 med två montrar: ”Almost Complete” och
”Gatherings”.
Mer om Stockholm Furniture & Light Fair: stockholmfurniturelightfair.se

Chair 23 av August OlssonLadda ner